Dependenta de televizor

Copiii care petrec mai mult de 4 ore la televizor sau la calculator au sanse mai mari sa devina obezi. Cauza este inactivitatea si gustarile luate in fata ecranului. Ca sa nu mai vorbim de reclamele care recomanda anumite alimente…

Cum sa faci fata reclamelor

  • Nu putem interzice copiilor sa priveasca reclamele si nu putem elimina expunerea la mesaje de marketing, dar putem modula efectul acestora asupra copilului: fie prin limitarea timpului de expunere efectiva, fie prin discutarea despre aceste reclame.
     
  • Educarea copilului ca si consumator este foarte importanta – punem intrebari ca: ce iti place la acest produs, crezi ca este asa de grozav precum arata in reclama, cum ai putea sa il folosesti?
     
  • Ar mai trebui sa stie si copilul ca reclama este facuta pentru a-i face pe oameni sa creada ca vor neaparat niste lucruri de care nu au neaparat nevoie!

De la mai putin de 2 ani, jingle-ul reclamelor este ca un magnet pentru copii. Ei sunt victimele cele mai sigure ale acestora (desi nici adultii nu au scutire).

De la mancarea nesanatoasa, anumite cosmetice, pana la jucarii de toate felurile, reclamele ofera copiilor toate visele in pauzele publicitare ale desenelor animate si filmelor dedicate lor, inundandu-i cu mesaje de marketing.

Pentru copil, orice este acolo, la televizor, prezentat in mirajul in care este construita reclama este un ceva perfect, ideal, pe care trebuie neaparat, dar neaparat sa il aiba.

Copiii mici (prescolarii, scolarii mici) nu au capacitatea sa inteleaga ca reclamele sunt facute pentru a vinde un produs, ei nu pot distinge intre continutul programului si reclama, mai ales daca personajul lor preferat poarta, mananca sau se joaca cu produsul respectiv.

Simptome de retragere din familie
Daca pe copil, eventual pe adolescent il mai putem obisnui ori constrange sa limiteze numarul de ore de stat in fata televizorului, pe tati e muuult mai greu. In cazul lui, nu mai este neaparat vorba de dependenta. Un adult normal, sanatos nu priveste la televizor decat programele de strict interes personal.

Nu se uita pe sine pe canapea in fata ecranului precum unii membri ai familiei Bundy. Retragerea din familie prin privitul la tv poate fi deja un simptom. Acela al ruperii de ceilalti, al problemelor de ordin emotional, o cale de evitare.

Poate ca sunt probleme la munca, poate ca sunt probleme personale de sanatate, ori in familia de origine, probleme pe care persoana nu vrea sa le discute cu partenerul de viata.

Ori poate relatia este in dificultate si nu stie cum sa abordeze conflictul sau problemele, sau poate ca stie, dar nu considera ca e bine ori nu este cazul, sau nu are curajul sa faca ceva pentru asta, sau poate ca a aparut altceva sau altcineva care perturba viata de cuplu ori familie.

ai poate fi si cazul unei atmosfere de familie prea apasatoare – o sotie extrem de cicalitoare, sufocanta, hipercritica, niste copii extrem de agitati sau cu probleme, alti membri ai familiei care locuiesc impreuna cu cuplul si incomodeaza etc.

Copiii care sunt expusi violentei in programele tv si video vor avea comportamente agresive ei insisi, dar au si comportamente legate de teama, anxietate si anticiparea a ceva rau ce ar urma sa li se intample lor sau celor dragi.

Monitorizati strict ce vede copilul la tv; o cale ar fi sa inregistram programele si sa eliminam din inregistrare ce este reclama si ce este inadecvat varstei copilului – emisiuni cu comportamente de risc.

Trebuie sa ii explicati mereu copilului prescolar ce vede la tv, nu il lasati sa isi faca propriile pareri pana cand nu sunteti convinsi de ceea ce are in capsor.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Comportament
Buton