Adevarul sau minciuna?
Un copil mic trateaza diferit de un adult lumea moralitatii, a binelui, a raului, a adevarului si minciunii. Momentan, nimic nu este clar pentru micutii nostri, pentru ca binele nu miroase precum parfumul irosit al mamei, iar raul nu are gust de carpe de sters pe jos.
Conceptele acestea sunt simple cuvinte fara reprezentare concreta, de care M. si toata hoarda de pustoaice si pustani care ne inconjoara se dispenseaza cu usurinta.
Recompensele sau pedepsele
Copiii mici, pana in jurul varstei de opt – zece ani, sunt dirijati in comportamentele lor de recompense sau pedepse. M. iroseste parfumul mamei, banuieste ca ar putea sa urmeze o pedeapsa, dar nu e pe deplin sigura de asta (tocmai pentru ca nu s-a mai intamplat niciodata un eveniment similar).
A doua zi, initial neaga ca ar avea o legatura cu groaznicul eveniment (poate, poate va evita pedeapsa, lucru pe care il sperase din tot sufletul in ajun).
Doar in momentul in care pedeapsa pare inevitabila, M. isi aminteste o regula de aur a adultilor – „recunoaste si vei fi iertat – si lanseaza in aer o noua strategie, sperand sa primeasca si o recompensa, la pachet cu pedeapsa.
Copiii mici care mint nu o fac din rautate si nici dintr-o perversitate morala. Pentru ei acest joc cu adultii (ati observat ca micuta M., care e un inger, ii considera pe adulti un pic naivi) aduce o serie de recompense facile sau ajuta la evitarea pedepselor usturatoare.
„Daca nu-i spun tatalui ca am traversat orasul pentru a pescui intr-o baltoaca, ci «coafez» aceasta informatie, spunand ca am fost cu clasa la curatat parcul de mizerii, am sansele sa ma aleg atat cu recompensa aventurii, cat si cu evitarea unei pedepse pe care numai tatal meu stie sa o administreze atat de dulce.
Numai in jurul varstei pubertatii regulile jocului se schimba, iar predominanta in jocul adevarului si minciunii pare sa fie imaginea baiatului bun sau a fetei cuminti.
Cercetarile in domeniul insusirii regulilor morale arata ca este vorba de un nivel ulterior, in care incepe sa conteze parerea celorlalti, in care persoana isi insuseste conceptul de datorie si de responsabilitate.
Judecata morala: reguli si… nereguli
Vestea cea rea in domeniul insusirii judecatii morale este aceea ca desi parcurgem toate nivelurile, la final nu ajungem neaparat persoane desavarsite, orientate in toate actiunile lor dupa adevarate balize etice. Studii populationale largi arata ca unii dintre noi ne putem „bloca la un stadiu inferior.
Aceasta inseamna ca exista multi adulti care in fapt, fara o diferenta fundamentala, pastreaza tipul de judecata a lui M., scopul lor nefiind apararea unui principiu etic, ci mai degraba evitarea unei pedepse sau obtinerea unei recompense.
Din acest punct de vedere, este foarte important cum ne educam copiii si care sunt mesajele pe care le transmitem. Sa ne intoarcem la M. Copila a fost aspru mustruluita.
I s-a repetat regula conform careia obiectele adultilor apartin adultilor, i s-a promis ca, de cate ori va cere voie sa se joace cu obiecte ale adultilor, va primi o recompensa (chiar daca nu i se va permite sa se joace cu ele, parintele va trebui sa explice interdictia). Dupa ceva timp, povestea cu parfumul este subiect de amuzament. Iar M. povesteste tuturor cum toate, dar toate jucariile ei, sunt parfumate.
Stadiile dezvoltarii morale
La inceputul anilor 70, un psiholog american, pe nume Laurence Kohlberg, aduna copii si adulti de diferite varste pentru a-i confrunta cu mici povestioare morale. Kohlberg urmarea ca prin aceste povestioare sa determine daca pot fi descrise anumite stadii universal valabile ale dezvoltarii morale.
De exemplu, una dintre istorii vorbea despre un anumit Heinz, a carui sotie era grav bolnava de cancer. Al doilea personaj al povestii era un farmacist care sintetizase un medicament anti-cancer, pe care insa il vindea la un pret foarte ridicat.
Heinz nu a facut rost decat de jumatate din suma necesara, iar farmacistul i-a spus ca targul nu poate fi incheiat. Ce ati face daca ati fi in pielea lui Heinz, care este pus sa aleaga intre a-si pierde sotia sau a incerca sa fure medicamentul?
In urma complexelor experimente, Kohlberg a descris sase stadii ale dezvoltarii morale (ordonate, la randul lor, pe trei „nivele de moralitate).
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3