Rh negativ, copil sanatos?
Este foarte important de stiut ca riscurile unei sarcini cu Rh negativ apar in momentul in care mama are Rh negativ, iar tatal pozitiv. In cazul unei alte combinatii, nu exista riscuri. La prima sarcina, Rh-ul nu afecteaza embrionul.
De la a doua sarcina poate aparea, intr-adevar, un oarecare risc de incompatibilitate. Din acest motiv, copilul risca sa aiba, la nastere, o anemie foarte mare sau un icter prelungit. Medicii recomanda mamelor ca, dupa nastere, sau, eventual, dupa un avort, sa se vaccineze, daca au RH negativ. Astfel, vor putea naste fara probleme un al doilea copil.
Starea de greata si voma se trateaza doar cu mese mici si dese, multe lichide si vitamine. Nu se administreaza antivomitive, mai ales in primul trimestru de sarcina, pentru ca fatul poate fi afectat. In ceea ce priveste durerile, printre cele mai frecvente se numara cele de spate si de dinti.
Durerile de spate sunt normale din trimestrul al doilea de sarcina pentru ca oasele bazinului se relaxeaza, adaptandu-se la marirea uterului. Din acest motiv, ele se trateaza doar cu un usor masaj lombar. Durerile de dinti pot fi tratate stomatologic, sub anestezie locala, fara niciun risc.
Chisturi ovariene
Femeile care au chisturi ovariene se pot opera, chiar daca sunt insarcinate, fara ca viata celui mic sa fie pusa in pericol. In general, nu apar dificultati nici in cazul unei persoane cu fibrom sau Papiloma-virus (HPV – virusul care poate determina aparitia cancerului de col uterin), dar medicii recomanda controale mai dese.
O situatie delicata apare in momentul in care se descopera ca mama are o infectie cu streptococ B, care este foarte periculoasa. Majoritatea copiilor infectati cu streptococ beta hemolitic vor dezvolta infectii neonatale cu debut precoce, in primele 24 de ore de la nastere. Ei vor prezenta dificultati in respiratie, o moliciune accentuata a extremitatilor sau letargie.
Am voie sa fac exercitii fizice?
Tendinta generala a femeilor insarcinate este ca in aceasta perioada sa faca mai putina miscare, din teama de a nu-l rani pe cel mic. Nimic mai gresit! Poti practica in continuare sportul preferat!
Daca, insa, suferi de diabet zaharat sau boli de inima, e bine sa discuti inainte cu medicul tau si sa urmezi recomandarile acestuia. In primul trimestru de sarcina sunt permise exercitiile de fortificare fizica, iar in cel de-al doilea ar fi de preferat sa practici exercitii de respiratie si relaxare.
Cum e mai bine sa nasc?
Sustinatorii nasterii prin cezariana au scos in evidenta faptul ca bebelusii nu vor avea probleme neurologice si nici nu vor lua vreo infectie de la mama, iar mamele (in special cele care au probleme cu ochii sau cu inima) nu vor trebui sa treaca prin durerile facerii'.
De cealalta parte, adeptii nasterii naturale subliniaza faptul ca recuperarea este mai rapida, mama se poate deplasa mai usor si poate incepe sa se ocupe imediat de cel mic.
Cel mai sanatos este sa nastem natural, mai ales ca anestezia peridurala elimina durerea care ne speria in trecut! Dar eu respect optiunea fiecarei femei. Discut cu mamele care doresc sa nasca prin cezariana despre avantajele nasterii naturale si, daca isi mentin parerea, efectuez cezariana, tot sub anestezie epidurala', explica medicul Ruxandra Dumitrescu.
Text: Catalina Ioancea; Consultant: dr. Ruxandra Dumitrescu; foto: Dreamstime.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2