Vaccinul antigripal in timpul sarcinii

In perioadele cu risc de epidemie de gripa, deseori femeile insarcinate afla ca se situeaza in randul persoanelor cu risc, in ceea ce priveste posibilele complicatii ale gripei de sezon. Ar trebui insa ca femeile insarcinate sa se vaccineze, pentru a preveni eventuala transmitere a bolii? Care sunt riscurile si la ce riscuri se supun gravidele care nu se vaccineaza in timpul sarcinii?

Vaccinul antigripal in timpul sarcinii – Este sigur?

Pe scurt? Da. Multiple entitati dedicate sanatatii populatiei, printre care si Organizatia Mondiala a Sanatatii, recomanda cu tarie ca in perioada sarcinii, femeile sa isi faca vaccinul antigripal cu prioritate chiar.

De ce se recomanda vaccinul antigripal mai ales in timpul sarcinii

Femeile ce iau gripa in timpul sarcinii sunt expuse unui risc mare de a dezvolta complicatii care sa necesite spitalizare. Dintre acestea, pneumonia este una din cele mai mari ingrijorari, caci este o complicatie ce poate fi fatala si poate duce inclusiv la travaliu prematur.

In paralel cu alte masuri preventive, precum spalarea frecventa a mainilor si evitarea aglomeratiilor, vaccinarea antigripala in timpul sarcinii este singura masura eficienta de a tine gripa la distanta.

Exista riscul sa iei gripa de la vaccin in timpul sarcinii?

Nu exista acest risc. Vaccinul antigripal nu contine virusuri vii, singurele care pot cauza gripa.
Vaccinul antigripal contine fragmente ale unui virus mort, ceea ce stimuleaza corpul sa produca anticorpi meniti sa te protejeze, in eventualitatea expunerii.

Femeile gravide se pot vaccina antigripal cu spray nazal?

Vaccinul antigripal nu vine doar sub forma injectabila, ci exista si o versiune cu pulverizator ce poate fi administrata nazal.
Cu toate acestea, acest vaccin antigripal NU este recomandat pe perioada sarcinii, deoarece contine o forma vie, dar atenuata, a virusului gripei.

Cand ar trebui facut vaccinul antigripal in timpul sarcinii

E necesar ca vaccinul antigripal sa fie facut an de an, chiar daca l-ai facut si anul trecut, deoarece in fiecare an apar tulpini diferite ale virusului.

E ideal sa faci vaccinul antigripal imediat ce este disponibil, inca din toamna, pentru a fi protejata pe perioada sezonului gripei.

Cu toate acestea, daca a inceput deja sezonul gripei si nu te-ai imunizat, nu e tarziu. E important insa sa retii ca dureaza aproximativ 2 saptamani pentru ca anticorpii specifici sa se dezvolte.

Unde poti face vaccinul antigripal in sarcina

Facand parte dintr-o categorie cu risc crescut, vaccinul antigripal in timpul sarcinii poate fi facut gratuit la medicul de familie.

Care sunt reactiile adverse posibile

Dupa vaccinarea antigripala, exista riscul aparitiei unor simptome adverse usoare, precum durere, roseata sau inflamare in locul injectiei.

In unele cazuri, pot aparea si simptome precum dureri de cap, dureri musculare, febra, greata si ameteala. Aceste simptome pot aparea la scurt timp dupa administrarea vaccinului si dispar de fel in maxim doua zile.

Reactiile adverse mai grave, insa considerabil mai rare sunt: reactie alergica, ce poate include probleme respiratorii, raguseala, urticarie, stare de slabiciune sau palpitatii. Reactiile alergice severe tind sa apara in maxim o ora de la administrarea vaccinului si necesita asistenta medicala imediata.

Cand nu ar trebui sa faci vaccinul antigripal in timpul sarcinii

Daca ai avut vreodata reactii alergice severe la vaccin, n-ar trebui sa te mai vaccinezi.
Daca esti alergic la oua, poti face vaccinul doar cu acordul si supravegherea medicului.
Daca suferi de anumite boli ale sistemului imunitar, informeaza-ti medicul pentru a fi sigura ca vaccinul nu iti este contraindicat.

Imagine: 123rf


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate
Buton