In timpul sarcinii, fatul se dezvolta in sacul gestational, din interiorul uterului tau.
Peretele sacului amniotic este compus din 2 membrane ce izoleaza bebelusul de restul uterului si mentine lichidul amniotic in interiorul sacului gestational. In momentul in care aceste 2 membrane se rup, se rupe apa si la scurt timp incepe nasterea.
Exista insa situatii in care lichidul amniotic este in exces (polihidraminoza) si situatii in care exista un deficit de lichid amniotic (oligohidraminoza), adica nivelul acestuia e insuficient.
A avea lichid amniotic sub nivelul normal este o problema relativ frecvent intalnita, ce afecteaza una din 25 de femei insarcinate, mergand pana la una din 8, in cazul femeilor ce trec de 41 de saptamani.
Medicul poate suspecta ca ai prea putin lichid amniotic daca marimea burticii nu corespunde cu cea de asteptat pentru saptamana de sarcina in care esti (burtica e prea mica).
Dupa masurarea burtii, medicul va verifica nivelul de lichid amniotic mai ales daca:
Daca specialistul are ingrijorari, te va trimite pentru a efectua o ecografie. Tehnicianul va efectua o ecografie pentru a verifica nivelul de lichid anmniotic.
Este considerat prea mic un nivel de lichid amniotic mai mic de 2 cm.
In functie de motivul pentru care lichidul amniotic este insuficient, cat de putin este si cat de avansata e sarcina, efectele asupra bebelusului sunt:
Adesea insa, cazurile de lichid amniotic insuficient apar in al treilea trimestru, cand deja ti s-au rupt membranele.
O cantitate prea mica de lichid amniotic poate cauza probleme in timpul travaliului, putand impiedica de exemplu bebelusul sa se roteasca in prezentare craniana.
Daca membranele s-au rupt prematur, acest lucru poate genera un travaliu prematur. Odata intrata in travaliu, exista o sansa mai mare ca bebelusul sa fie in pericol.
Se poate intampla ca bebelusul sa aiba primul lui scaun (numit meconiu) in uter. Daca acest lucru se intampla, exista riscul ca bebelusul sa aspire meconiul si sa aiba probleme de respiratie la nastere.
O alta posibila complicatie este compresia de cordon ombilical, lucru care e mai probabil in lipsa lichidului amniotic.
Nu exista un singur motiv universal, ci mai degraba exista o multitudine de posibile cauze:
E de inteles de ce te-ai ingrijora intr-o astfel de situatie.
Daca stii ca nu ai un nivel adecvat de lichid amniotic, incearca sa:
Surse: babycentre.co.uk
Imagine: Shutterstock