Jurnal alimentar
Alimentatia deficitara constituie una dintre cauzele care determina aparitia anemiei.
Cum poti preveni
Ii oferi micutului alimentele cele mai bogate in fier: ficatul de pui, peste, carne de pasare.
Sa nu-i lipseasca din meniu
Legumele cu frunze verzi, dovleac sau spanac – de preferat, sa fie consumate crude, pentru a-si pastra calitatile nutritive.
Fier si in condimente
Putina lume stie ca si condimentele – coriandrul uscat, piperul negru, scortisoara – contin fier. Nu poti abuza de ele totusi intr-un meniu pentru copii.
Cum gatesti
Gateste in vase de fier, pentru ca o parte din compozitia vasului trece in alimente!
Anemia si acidul folic
Aminteam mai devreme ca una dintre cauzele aparitiei anemiei este si prezenta redusa a acidului folic in organism. Cunoscut si sub denumirea de vitamina B9, acidul folic ajuta la formarea celulelor sanatoase si joaca un rol extrem de important in prevenirea anomaliilor sistemului nervos si ale coloanei vertebrale la fat.
Medicii sfatuiesc femeile insarcinate sa nu se bazeze doar pe alimentatie in ceea ce priveste necesarul de B9. Un supliment zilnic de acid folic reduce semnificativ riscul nasterii unui copil cu splina bifida – un defect congenital, care presupune o dezvoltare incompleta a tubului neural sau a oaselor care il acopera – sau cu malformatii faciale (buza de iepure, gura de lup). Oricum, multivitaminele din farmacii contin doza recomandata de acid folic.
Obisnuieste-ti copilul sa manance alimente bogate in fier, chiar daca la inceput face nazuri.
B12, vitamina importanta
Vitamina B12 joaca un rol decisiv in buna functionare a sistemului nervos, ajuta la formarea tecii de mielina care inveleste fibrele nervoase, esentiale pentru transmiterea de impulsuri nervoase in tot corpul.
B12 mentine acuitatea simturilor tactile si auditive si este importanta in perceptia durerii sau in echilibru. In perioadele in care invata, este important sa-i dai copilului B12 pentru ca pastreaza aplombul mental.
Cum poti evita anemia
Atentie, mamici!
Daca ai intrat de curand in randul mamicilor, trebuie sa stii ca sugarii hraniti cu produse lactate obtinute din laptele de vaca nefortifiat cu fier sunt mai expusi decat cei alaptati de mama.
Explicatia este foarte simpla: laptele de vaca are o concentratie mai mica de fier decat laptele mamei, prezentand, de altfel, si o resorbtie mai mica in organism fata de laptele matern.
E drept ca nou-nascutii au o rezerva de fier, insa aceasta nu le acopera nevoile decat pana la sase luni. Dupa aceasta varsta, este absolut necesar sa le asiguri in continuare o rezerva de fier si un nivel adecvat de hemoglobina.
Amelia Dan, medic primar pediatru, CMI Pediatrie:
In mod normal, orice forma de anemie (chiar si usoara) se investigheaza, obligatoriu, de un medic specialist, pentru ca este posibil ca aceasta afectiune sa indice o situatie patologica, asadar existenta altor boli.
I-as sfatui pe parinti sa renunte la automedicamentatia („medicina de parc sau „de prietenii) si sa apeleze la un medic pediatru, care sa-l consulte pe copil si sa-i recomande tratamentul necesar, in functie de tipul anemiei.
De asemenea, este indicat ca celui mic sa i se faca analizele in fiecare an, chiar daca, aparent, el este sanatos.
Text: Catalina Ioancea; Foto: Dreamstime.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2