Bunele maniere nu sunt un moft

Ce se intampla daca omite vreo regula? I se reaminteste regula. Daca o incalca deliberat, refuzand sa o respecte? Este ridicat de la masa si invitat la masa urmatoare.

Daca avem multe situatii in care copilul incalca deliberat regulile, trebuie sa identificam cauza.

Deoarece un copil nu face aceste lucruri (in conditiile in care a inteles care sunt regulile, iar acestea sunt respectate de toti ceilalti) decat daca are un motiv serios – atragerea atentiei unuia dintre adulti, vrea sa pedepseasca adultul pentru ceva, este in lupta pentru putere, se razbuna ori are o problema de comportament (ADHD etc).

De multe ori, in mod gresit, spunem ca avem un copil care are o problema – de exemplu, copilul de mai sus, care mananca urat. Aici nu copilul are o problema, ci adultul. Copilul suporta consecintele problemei adultului, generand la randul lui consecinte care fac adultul sa sufere.

Care este problema adultului? Ca nu a fost capabil sa proiecteze in viitorul apropiat sau mediu consecintele comportamentului sau, a atitudinii sale asupra copilului. {i ca foarte probabil nu a fost consecvent in ceea ce i-a cerut copilului.

Mananca foarte urat! Oare ce ar trebui sa fac?
Am un baiat de sase ani, care este la gradinita de doi ani, acum la grupa pregatitoare. La anul va merge la scoala.

La gradinita sta doar pana la pranz, apoi vine acasa sa manance. Mama mea, care a stat cu el de cand era mic, imi spune ca ar trebui sa facem ceva, pentru ca dumnealui mananca foarte urat si murdareste totul in jur. In urma lui ramane un camp de batalie. Ce se poate face pentru a repara acest lucru?

Aici se deschid mai multe campuri de discutie – copilul face aceasta mizerie zilnic, de cand era mic, sau doar de putin timp? Daca asa a facut mereu, este o problema de educatie – nu a fost invatat la timp cum sa manance.

Daca acest comportament a aparut recent, este o problema afectiv-comportamentala, el incearca sa comunice ceva adultilor – fie atrage atentia asupra felului in care este tratat (ca un bebelus), fie protesteaza.

Ajuta-l sa deprinda modul corect de a manca!
Educatia pentru comportamentul la masa incepe la unu-doi ani, nu la sase, cand deja majoritatea deprinderilor de a manca civilizat sunt formate. incepe prin a pune copilul sa manance numai la masa, eventual in bucatarie, nu prin toate camerele, paturile, scaunele si fotoliile.

Continua prin a-l invata sa foloseasca tacamurile, servetelele, paharul etc., exact ca la restaurant. Pozitia corecta la masa este si ea foarte importanta.

Dandu-i noi copilului in gura, nu facem decat sa ii transmitem mesaje incorecte – esti mic, nu poti ori nu am incredere ca poti, este posibil sa fii servit si sa nu faci nimic etc.

Rezultatul este ca nu doar noua ne facem rau (muncim suplimentar), ci mai ales copilului care, nedeprinzand la timp modul corect de a manca, va fi pus in situatii extrem de jenante in public.

Text: Cristiana Haica, Foto: Hepta.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din 6 - 7 ani
Buton