Vreau, vreau, vreau!

Copiii sunt cei mai buni in a stoarce bani din buzunarele noastre, facandu-ne, cu priviri ingeresti, sa uitam ca si ei trebuie sa invete ca nu intotdeauna in viata capatam ceea ce dorim.

Andreea, in varsta de sase ani, nu are niciun fel de problema in a cere si a obtine de la parintii ei tot ceea ce isi doreste: de la bomboane si clame de par, pana la papusile cele mai scumpe.

„Cand mergem la cumparaturi, cere toate lucrurile pe care le-a vazut in reclame la televizor. Copilul tau are tone de jucarii, insa de fiecare data mai vrea una: fie pentru ca ceilalti copii au si ei acea jucarie, fie pentru ca pe cea veche, asemanatoare, tocmai a stricat-o.

Este lacomie? Este lipsa de responsabilitate? Este rasfat peste masura?

Materialisti in miniatura
Obsesia copilului tau de a aduna gramezi de jucarii (cu care, oricum, nu se joaca decat cateva minute in ziua cand au fost cumparate) poate ca este ingrijoratoare, dar, intr-un fel, pana la o anumita varsta (cinci-sase ani), spune si lucruri bune despre cel mic: are imaginatie (dar acest lucru il face si vulnerabil la reclamele tv), se transpune usor in locul copilului din reclama, care se joaca asa de frumos cu jucaria pe care, iata, si-o doreste si el, are abilitati de negociator, reusind sa te convinga a mia oara sa mai cumperi o jucarie – desi abia ieri i-ai cumparat una…

Este minunat sa indeplinesti dorintele copilului, ca un etern Mos Craciun, mai ales daca tu nu ai avut parte de acelasi rasfat in copilarie, dar a face acest lucru des il invata pe copil ca mataiala pentru cumpararea unei noi jucarii „tine intotdeauna sau ca e suficient sa iti doresti foarte mult un lucru si il vei avea, fara sa trebuiasca sa faci vreun mare efort pentru asta.

El se va astepta ca lucrurile sa iasa intotdeauna cum vrea el, ceea ce nu va duce decat la certuri si dezamagiri pentru copil.

Ce putem face?
– In primul rand, sa stabilim niste reguli clare – pentru mersul la cumparaturi, mentionam ca „vom cumpara numai lucrurile de pe lista.

– Tine-te de cuvant – daca cedezi cand copilul se smiorcaie ca vrea o jucarie, va face acest lucru mereu. Reflecta-i sentimentele: „Stiu ca esti trist pentru ca nu putem cumpara masinuta acum.

– Nu spune „nu intotdeauna, mai ales atunci cand ceea ce iti solicita copilul are legatura cu vreo pasiune a lui.

– Nu da mesaje gresite copiilor despre ceea ce inseamna banii, despre modul de a-i cheltui; de exemplu, ii spui copilului ca nu va permiteti papusa acum, dar la raionul cu zorzoane, va cumparati margele. Explica-i care sunt prioritatile cheltuielilor si respecta-le si tu.

– Fa diferenta intre a avea nevoie de ceva si a lua ceva „de fite: nu cumparam un tricou de 100 lei doar pentru ca scrie pe el firma, desi l-am fi putut lua si cu 30 lei, pentru ca invatam copilul ca mai tarziu sa fie sclavul simbolurilor din comert si al unui sistem de valori inadecvat. Vei resimti acest lucru cand buzunarele tale vor deveni din ce in ce mai „usoare, pe an ce trece.

1. Nu mitui copilul ca sa se poarte bine – va fi nevoie de recompense din ce in ce mai mari. Cand se poarta bine, spune-i: „Cred ca esti mandru de tine! Eu sunt!.
2. Explica-i diferenta dintre a vrea ceva si a avea nevoie de ceva – avem nevoie de hrana, de apa, dar nu avem nevoie de a patra papusa de colectie, ci doar ne-o dorim.

3. Arata-i ca poti sa astepti pentru o recompensa. La cumparaturi, cand vezi o rochie frumoasa, spune: „O vreau, asa ca voi economisi bani, pentru a putea sa mi-o cumpar.
4. Invata copilul ce inseamna bucuria de a darui – aduna ocazional pachete cu haine si jucarii bune si donati-le la o casa de copii. Va aprecia mai mult ceea ce are.

Text: Cristiana Haica, Foto: Dreamstime..


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din 6 - 7 ani
Buton