Tratament:
Exista un tratament atat profilactic cat si curativ al anexitei.
Cel profilactic implica diagnosticarea precoce si tratamentul oricarei afectiuni simptomatice a tractului genital inferior: uretrita, vaginita.
Tratamentul curativ consta alaturi de antibioterapie si in administrarea de analgetice, antiinflamatorii, repaus la pat, eventual indepartarea DIU daca este cazul, evitarea frigului .
Se asociaza de obicei doua antibiotice (ex: cefoxitina si doxiciclina) pentru a acoperi tot spectrul de agenti implicati in procesul infectios
Recunoasterea cat mai precoce a inflamatiilor pelvine (anexita) si a tratamentului eficient al acestora este necesara pentru a impiedica afectarea inreversibila a sistemului reproductive.
Incidenta infertilitatii dupa primul epsisod de anexita este de 12%
Diagnosticarea si instituirea tramentului antibiotic cat mai precococe si cu spectru larg va reduce incidenta complicatiilor mai ales daca tinem cont ca infertilitatea creste cu cat procesul inflamator este mai intens.
Anexita cronica este de obicei secundara modificarilor induse de inflamatia acuta initiala. Anexitele acute neindetificate si netratate corespunzator, utilizarea DIU si mentinerea lui o perioada indelungata determina instalarea unui proces inflamator cronic.
De o mare utilitate terapeutica, sunt curele balneoclimaterice care au efect benefic prin imbunatatirea metabolismului general al oraganismului, imbunatatirea circulatiei sanguine, activarea receptorilor genitali cu imbunatatirea tulburarilor locale hormonale, diminuarea durerilor.
Cele recomandate sunt apele sarate de la Techerghiol, Amara, Sovata, Govora, Pucioasa.
Text: Dr. Andreea Catarig, Centru de diagnostic si tratament Dorobanti (Calea Dorobanti nr 32 A).
Foto: Marin Conic/Dreamstime
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2