Mucusul cervical, sau secretiile vaginale, sunt eliminate prin vagin pe tot parcursul unui ciclu menstrual al unei femei, trecand prin patru stadii distincte. Iata cum trebuie sa fie secretiile vaginale pentru a fi normale si cum se schimba ele, odata ce femeia ramane insarcinata.
In plus fata de menstruatie, sangerarea de cateva zile prin care este eliminata mucoasa intrauterina, corpul unei femei va trece, intr-un ciclu menstrual, prin 4 stadii in care aspectul si textura secretiilor vaginale se modifica.
La scurt timp dupa incheierea menstruatiei, secretiile vaginale sunt apoase si lipsite de culoare.
Acest moment marcheaza pregatirea pentru perioada fertila a corpului.
Similare cu albusul de ou ca si consistenta, transparente si abundente, secretiile vaginale ce sunt efectiv elastice anunta apropierea iminenta a ovulatiei.
In cazul in care se doreste o sarcina, acesta e momentul cel mai fertil din luna.
Ulterior ovulatiei, secretiile vaginale isi schimba radical consistenta si culoarea, devenind adesea alb-cremoase.
Aceasta secretie marcheaza incheierea perioadei fertile si nu inseamna ca femeia este sau nu insarcinata.
Cand secretiile vaginale devin alb-lipicioase, cu consistenta unei paste, ciclul menstrual se apropie de final, iar menstruatia se va reinstala cat de curand.
Aceasta secretie marcheaza perioada cel mai putin fertila din intreg ciclul menstrual, cand cervixul este inchis si o sarcina nu se poate, teoretic, instala.
Unele femei pot observa ca, odata implantata sarcina, consistenta secretiei vaginale se modifica, devenind mai apoase si lipicioase totodata, avand rolul de a proteja ovulul.
Implantarea are loc la cateva zile dupa ce ovulul este fertilizat de spermatozoid, iar ovulul astfel fecundat se fixeaza in membrana uterina.
Adesea, in momentul implantatiei, gravida poate observa si o sangerare usoara, insa aceasta nu e o regula.
Dupa ce femeia ramane insarcinata, secretiile vaginale nu dispar, ba chiar dimpotriva.
Dupa fixarea sarcinii, nivelul de estrogen creste, cauzand o secretie alb-laptoasa abundenta, ce apare in primele 2-3 saptamani de sarcina.
Sursa: checkpregnancy.com
Imagine: Shutterstock