Sistemul de valori


Implicarea in comunitate (sa nu care cumva sa zambiti, deoarece nu e vorba mare, si nici ceva de neatins, ori un concept modern, bun de vanturat in presa; nicidecum!) este un „ceva fara de care fiecare dintre noi va muri incet si sigur intr-o singuratate dureroasa.

Numai cei care au lipsa totala de neuroni ar putea crede ca ei pot exista fara sa aiba conexiuni cu comunitatea din care fac parte. A fi in legatura cu aceasta comunitate nu
inseamna numai a lua de la ea, ci si a oferi.

Incepand cu maturarea murdariei din fata apartamentului sau scarii de bloc, continuand cu adunarea polistirenului aruncat de cei care au anvelopat blocul, aruncarea ambalajului la cos, nu pe jos, a nu scuipa pe jos, a respecta dreptul celorlalti la odihna, la aer curat, la o viata normala. Toate acestea se invata in copilarie; atunci cand esti adult, este mult prea tarziu, din pacate, pentru ca respectul fata de comunitate (ori lipsa lui) ti-a fost sadit adanc de parintii tai. Numai  amenzile foarte mari te-ar mai putea dresa acum.

Invata copilul sa daruiasca…

A darui, a face fapte bune nu trebuie sa reprezinte doar verbe legate de Craciun, de Paste si de zile in care esti sfatuit sa fii mai bun. Sunt verbe de actiune care „prind viata inca de la patru ani, atunci cand copilul, egoist prin natura lui, invata cat de bine este nu doar sa primesti, ci si sa daruiesti. Sa daruiesti cui are nevoie, sa imparti cu ceilalti, sa ii ajuti pe ceilalti.

Caci si atunci cand nu ai ce imparti, ce darui (obiecte), poti darui ceva mult mai de pret – blandete, ajutor efectiv, chiar si o idee ori simpla compasiune, umarul consolator pentru cineva care sufera, incu rajarea pentru cineva care plange etc. Pentru a avea aceasta „bijuterie a valorilor in sistemul tau de valori, trebuie sa fi inteles ca tu esti parte a ceea ce este in jurul tau.

76% dintre parinti incurajeaza actiunile pozitive ale copilului nu doar verbal, ci si prin gesturi fizice (mangaieri, pupici, strans in brate sau un mic gect amical, arata un studiu realizat de UNICEF.

Text: CRISTIANA HAICA; Foto: HEPTA.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Educatie
Buton