Cand vine zana maseluta
Pierderea dintilor de lapte e semnul ca cei mici… cresc. Dupa cinci-sase ani, acesta este un eveniment cu adevarat important in viata copilului. Unii se rusineaza cand devin temporar stirbi, altii isi expun fiecare dinte pierdut cu mare mandrie.
Reactia lor depinde si de atitudinea parintilor. Care fie apeleaza la povestea cu zana Maseluta, fie pastreaza dintii de lapte ai copilului ca pe un trofeu, in casete speciale. Primii dinti de bebelus dispar pe la cinci-sase ani, dar este posibil ca asta sa se intample si mai devreme (la patru ani) si mai tarziu, la opt.
De obicei, copiii carora le-au aparut dintii de lapte mai devreme, ii si pierd mai repede. Dureaza cateva luni pana un dinte se desprinde – de cele mai multe ori, de la sine.
Daca se clatina, poate fi „ajutat, dar nu fortat. Pierderea dintilor de lapte este, de obicei, nedureroasa. Ceva disconfort poate aparea la iesirea molarilor, cand gingiile se pot inflama usor.
Paradoxal, ciocolata e buna pentru dinti! Contine o substanta care ataca bacteria ce provoaca temutele carii.
Accidentele
Multi dintre copii ajung pe scaunul dentistului nu din cauza cariilor, ci in urma unor accidentari. Chiar si in cazul in care este vorba despre un dinte de lapte, mergeti la medicul stomatolog.
Orice trauma a dintelui de lapte poate afecta dezvoltarea celui permanent. Daca in urma unui accident un dinte permanent se pierde ori se sparge, stomatologul va decide care este cea mai buna metoda de ingrijire. In unele cazuri, dintele se poate reatasa, printr-o interventie.
Legenda si adevar
Contrar parerii populare, un bebelus care foloseste suzeta ori isi suge degetul nu va avea dintii strambi. Pericolul exista daca obiceiul se mentine si dupa varsta de patru ani, pentru ca se creeaza ceea ce specialistii numesc „muscatura deschisa – anumiti dinti (de obicei, cei doi din fata) nu mai fac contact cu cei de jos.
Si atunci este necesar un aparat. In schimb, bebelusii hraniti cu biberonul sunt intr-adevar mai predispusi la aparitia cariilor – probabil ca ai auzit expresia „carii de biberon.
Ele apar la copiii trimisi la culcare cu biberonul cu lapte sau cu ceai indulcit si care adorm cu biberonul in gura, iar laptele sau ceaiul ramane in contact cu dintii 12 ore. Multi dintre pediatri recomanda sa uiti de biberon dupa ce bebelusul a implinit un an.
Prima vizita la stomatolog poate fi stresanta. Nervozitatea ta (nu mergi cu placere la stomatolog…) poate speria copilul.
Text: consultant Dr. Carmen Popa;
Foto: Shutterstock.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2