Cei mai mulți dintre copii caută își freacă gingiile de suprafețe tari sau 'rod' lucruri cu săptămâni înainte de erupția primilor dințișori. De obicei, primul care apare este un dinte pe mandibulă , unul dintre cei 4 dinți frontali (incivisi). Acești incisivi apar la majoritatea copiilor pe la 8 luni, dar primele indicii de erupție dentară apar de la 4 luni. De obicei, mai întâi apar cei doi incisivi centrali inferiori, urmați de cei 4 superiori. Până la prima aniversare, cei mai mulți copii au acești 4 dințișori. Erupția dentară este însă influențată de mai mulți factori. Dacă cel mic are un deficit nutrițional sau a fost bolnav, erupția dentară poate întârzia.
Între 18-24 de luni apar primii 4 molari și următorii 2 incisivi și cândva chiar înainte de a doua aniversare își fac apariția caninii (între incisivi și molari). Ultimii 4 molari apar după ce copilul a împlinit 2 ani.
Mulți părinți întreabă dacă este bine sau nu să maseze gingiile copiilor înainte de erupția dentară. Deși nu există dovezi concludente, se crede că bacteriile care provoacă apariția cariilor se vor fixa mai greu de gingii când acestea sunt masate ușor.
Erupția dinților nu este însoțită neapărat de febră – așa cum se crede. Episoadele de febră care apar în timpul erupției dentare sunt cauzate mai degrabă de infecțiile virale recurente în primii ani de viață și de alte infecții cauzate de faptul că cei mici, deranjați de durere și mâncărimea care, într-adevăr, însoțesc erupția dentară, 'rod' tot felul de obiecte, mai mult sau mai puțin pline de microbi.
Mare atenție la obiectele cu care cei mici alină disconfortul: obiectele din plastic sunt casante, iar așchiile pe pot răni gingiile (și nu numai).
Nu-l lăsați pe bebe cu biberonul în gură – nu numai că laptele rămâne în contact cu dinții, ceea ce permite acumularea de bacterii care determină apariția cariilor, dar laptele se poate scurge în trompele lui Eustachio, provocând episoare de infecții ale urechilor (otită).
Dinții trebuie îngrijiți încă de la apariția lor, chiar dacă sunt de lapte. Ei trebuie curățați cu periuțele speciale pentru bebeluși. Sigur că cel mic nu poate face asta. Operațiunea va fi făcută de părinte. Nici un copil de doi ani nu este foarte eficient în a se spăla singur pe dinți. De-abia după 3 ani și jumătate, copiii au coordonarea și îndemânarea necesare pentru a face asta. Însă chiar de la început, copiii trebuie învățați cum să spele corect dinții: periajul se face de la bază spre vârf, și nu frecând dinții prin mișcări laterale, așa cum fac și mulți adulți.
foto Shutterstock