Cum să-l ferești de carii

Deși problemele dentare sunt printre cele mai puțin periculoase pentru copii, ele rămân importante și reprezintă o sursă de îngrijorare pentru părinți, în special din cauza consecințelor în viața adultă. Peste 25 de milioane de oameni din Statele Unite nu au deloc dinți, din cauza problemelor dentare netratate în copilărie, spun specialiștii. Cariile și afecțiunile gingivale își au rădăcinile chiar în prima copilărie și pot fi prevenite. Uite cum să-l ferești de carii.

 

Deși pare ciudat, un factor important în apariția cariilor îl reprezintă genetica. Dacă noi nu am avut carii, părinților noștri ar trebui să le mulțumim pentru asta. Mai importantă decât moștenirea genetică este însă îngrijirea dinților. În prima copilărie, tot adulții au acest rol, pentru că un copil mic nu-și poate peria corect dinții (citește și Primii dințișori – cum îi îngrijești).

Dacă nu am mânca, nu am avea carii, căci dinții noștri nu ar intra în contact cu alimentele care provoacă deteriorarea dinților. Cum însă aceasta nu este o opțiune sănătoasă, trebuie să învățăm să ne ferim de alimentele care provoacă nesuferitele carii și anume glucidele și amidonul. Bacteriile normale din gură au nevoie de cantități de amidon și glucide pentru a supraviețui, dar un nivel prea mare al acestora produce un exces de aciditate, care atacă smalțul ce acoperă dinții.

Odată ce bacteriile trec de smalț, se instalează în partea moale a dintelui, unde se hrănesc cu glucidele și amidonul din alimentație care intră, diluate, prin porii mici din suprafața smațului. Cum noi consumăm de peste 15 ori mai mult zahăr rafinat decât acum 100 de ani, pericolul apariției cariilor este mult mai mare. În fiecare zi, copiii mănâncă un desert cu zahăr adăugat, depășind cu mult doza zilnică de zahăr acceptată (NU recomandată!) în alimentația copiilor (vezi aici Cât zahăr mănâncă un copil).

O parte din cantitatea de acid pe care bacteriile o produc este anulată de salivă, dar dacă alimentele care provoacă aciditatea sunt consumate seara, dacă bebelușul adoarme cu biberonul în gură, iar dinții intră în contact cu alimentele dulci, acțiunea acidului produs estemult mai puternică.

Cum poți să previi apariția de carii

Curățarea riguroasă a dinților, de către părinte, în primii ani de viață, o alimentație carii 2bogată în fibre, care reprezintă o perie naturală și reducerea consumului de alimente bogate în zahăr și amodion reprezintă câteva măsuri care te ajută să-l ferești pe cel mic de carii. Nu amâna prea mult nici momentul vizitei la dentist. Nu trebuie să vezi stomatologul doar când ai probleme, este mult mai bine să le previi, prin controale regulate. Astfel, copilul va face cunoștință cu medicul înainte ca ceva rău să i se fi întâmplat și vei evita să prindă frică de a merge la dentist.

Mulți părinți ignoră cariile apărute când cei mici au dinți de lapte, fără să știe că acestea pot afecta dantura definitivă. Vezi aici când și cum apar dințișorii.

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul
Buton