Incepand cu luna a saptea, jocul preferat al copilului pare sa fie „cucu-bau – se amuza extraordinar de mult cand i se pune pe fata o batista (cucu), iar dupa inlaturarea acesteia (bau) revede figura amuzata a mamei.
In luna a opta reapare frica de straini, copilul se ascunde (isi ascunde fata) si chiar plange in prezenta persoanelor straine. Este foarte interesat de ce fac cei din jur, ii urmareste fascinat pe cei din casa cand scriu, deseneaza, lucreaza ceva cu mainile. Tot in aceasta perioada mai este interesat si de propria imagine in oglinda – isi zambeste, se stramba la el, face „mai-mai.
Abia din luna a noua isi cauta mama care isi acopera fata cu mainile si apoi le desface, spre amuzamentul copilului, ori se ascunde dupa mobilier si apare dintr-o data facand „bau.
Abilitati noi
Copilul de 10 luni stie cand e laudat si chiar ii place sa fie in centrul atentiei, de aceea va repeta acele actiuni pentru care a fost laudat. Luna a unsprezecea vine cu noi abilitati motorii – copilul manifesta o oarecare independenta in a se dezbraca, a scoate pantofii, sapca, ia lingura si duce la gura mancarea (chiar daca jumatate din continut ajunge pe haine), tine singur biscuitul, marul, canuta cu apa, de aceea este fundamental sa incurajam aceste abilitati care vor favoriza socializarea ulterioara in colectivitate si independenta copilului. Luna a douasprezecea vine cu pofta de miscare – fie in patru labe, fie in picioare, totul ia forma unui joc.
Comportamentul social se invata prin modelare (imitarea adultilor), de aceea trebuie sa fim atenti la ce vrem sa invete copilul de la noi.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2