Medicii trag un noul semnal de alarmă cu privire la starea spitalelor în care copiii bolnavi ajung și nu pot fi tratați corespunzător din cauza lipsei de dotari sau a medicilor.
Potrivit specialiștilor în sănătate, în ultimii doi ani, circa 40 de copii în stare critică au murit așteptând să fie transferați în sptiale pentru a primi tratament adecvat.
„Am făcut o aplicație unde se vede câte locuri avem acolo, câți sunt în așteptare, câți sunt peste număr, (acum – n.r.) avem cinci peste număr, 13 critici stau în așteptare. Pot să moară, azi, mâine, poimâine. În 2 ani de zile de când am dat drumul la aplicație au murit 40 de copii pe lista așteptând să fie transferați într-un loc multidisciplinar”, a spus Cătălin Cârstoveanu, șeful secției ATI pentru nou-născuți a Spitalului Marie Curie', din Capitală, potrivit digi24.ro.
Apoi medicul a explicat ce înseamnă „copil în așteptare”:
„Copil în așteptare înseamnă că în momentul actual, reanimarea e arhiplină, chirurgii ar putea să facă operația, noi am putea să tratăm să spunem, dar nu e fizic loc unde să-l pui, dar stă pe o lista de așteptare și ne uităm care e cel mai critic pe care să-l luăm. Fiecare centru universitar mare are nevoie de spitale pediatrice regionale. Nimeni nu vorbește despre acest lucru. Când e un accident grav, nu spun de colegii care fac minuni la spitalele de urgență și la alte spitale de adulți, dar acolo se transferă, noi n-avem centru de traumă pentru copii, pentru că n-avem gardă pentru așa ceva, nu avem garda de la neurochirurgie. Copiii mor în România, pe liste de așteptare.”
Foto – 123rf.com