Noiembrie a fost o luna cu musafiri. Reyna, o colega de-a mea mexicanca, s-a dovedit o prezenta fascinanta pentru Tudor.
A scanat fiecare detaliu al chipului ei: tenul masliniu, ochii negri, parul – pe toate le privea cu mare atentie, de parca ar fi vrut sa retina tot.
In rest, nu stiu daca are vreun preferat dintre cei apropiati – pare sa reactioneze la fel in preajma noastra; nu pot face diferenta intre reactii la mine si Cata, Buni sau bunici.
Ii place sa povesteasca mult, cand se trezeste incepem conversatia. Intr-o zi, a gangurit jumatate de ora concentrat, de parca ar fi spus ceva cu „sens”.
Suntem mai vorbareti
Este prima luna cand se simte clar ca Tudor nu mai e un nou-nascut. A fost mult mai „implicat” in sedinta foto, am stat de vorba dupa ce s-a trezit din somn, am discutat putin si in parculetul din spatele casei, in timpul plimbarii, si mi s-a parut chiar ca ii place atentia care i se acorda – desi ne-am straduit, pe cat posibil, sa nu intrerupem/afectam prea tare programul lui normal.
Baita – urmata de masaj – este momentul preferat al zilei.
Tudor se agita si se agata de tot ce prinde, iar noi, invariabil, ne schimbam de haine dupa fiecare baie a lui. Problema cu baia este ca, in ultima vreme, am ajuns s-o facem de-abia pe la 22,30-23, pentru ca, in intervalul 17 – 23, Tudor doarme.
Am incercat sa-l trezim, sa-i dam sa manance, dar n-a fost chip. (n.r. – In acest punct al discutiei, matusa redactor-sef la a intrat in rol si… in panica) Medicul m-a linistit – fiecare copil isi stabileste propriul lui ritm si atata vreme cat doarme si peste noapte, creste si este sanatos, totul e in regula.
Iesim la plimbare
Iesim prin parculetul din spatele casei. Evit sa il duc in locuri aglomerate.
Poate ca se exagereaza putin povestea cu gripa porcina, dar, oricum, chiar si in absenta unei astfel de epidemii, tot mi-ar fi fost teama sa merg cu el in public.
Eu nici nu l-am alaptat atat cat mi-as fi dorit, din motive obiective, asa ca el nu e protejat de acei anticorpi pe care i-ar fi avut daca ar fi fost alimentat natural.
O singura data l-am luat cu mine in marsupiu, cand am avut treaba la un notariat, dar asta doar pentru ca nu aveam alta solutie, iar programarea o aveam la ora 11, cand notariatul respectiv era gol, practic. Altfel, ma mira foarte tare cand ies prin mall sau la cumparaturi si vad parinti cu nou-nascuti.
Ii plac zgomotele – poate pentru ca la el in camera merge in permanenta radioul. Seara, la ultima masa a zilei, radioul se inchide si atunci stie ca incepe programul de noapte, somnul. Am dorit cumva sa-l obisnuiesc sa poata dormi pe timpul zilei si cu zgomot – eu facand parte dintre acele persoane care nu pot dormi daca bazaie un tantar in camera.
Jucaria preferata a lui Tudor ramane leul muzical pe care Ana l-a cumparat in timpul sarcinii si pe care il punea pe burtica atunci cand el era agitat. Probabil ca e adevarata teoria, in care eu cred, conform careia cei mici isi amintesc lucruri care li se intamplau inca din viata intrauterina, pentru ca, de cate ori este suparat, agitat si-i aduc leutul langa el, se calmeaza imediat si are aerul ca vede un vechi prieten – spune Ana.
Expertii te sfatuiesc
In privinta iritatiilor provocate de scutec, este mai bine sa incepi prin a preveni si abia apoi a trata: ai grija ca pielea funduletului sa fie curata si uscata tot timpul.
Schimba-i des scutecul pentru ca pielea sa stea cat mai putin in contact cu umezeala.
Ajuta pielea funduletului sa respire, lasandu-l pe cel mic sa umble dezbracat de fiecare data cand poti. Curata funduletul foarte atent, astfel incat pielea sa fie uscata atunci cand ii pui scutecul dupa ce a avut scaun.
Nu folosi lucruri care i-ar putea produce iritatii, ca de exemplu servetele umede si sapun, daca ai de-a face doar cu un scutec ud.
Intinde un strat gros de crema din cea recomandata de medicul tau – pentru a impiedica urina sa intre in contact cu pielea iritata. (sursa: www.pampers.ro)
Text: Simona Calancea; Foto: Alina Miron.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2