Operatiunea diversificarea
Din cele patru mese ale zilei, cea de dimineata si de seara sunt exclusiv de lapte.
Cea de la pranz, servita in jurul orei 12.30, este de cereale – cel mai mult ii plac cele cu mar si morcov. Alternativ, in meniu se afla supa de legume – pasate si servite la lingurita sau puse in biberon, in caz de mofturi.
La masa de dupa-amiaza, Tudor serveste suc de mere – trisam putin si-l combinam cu cereale de porumb cu orez.
Stiu ca unii medici nu sunt de acord cu amestecul de cereale cu sucuri, insa pediatrul meu mi-a permis combinatia care pare sa-i placa lui Tudor. La 6 luni, are 70 cm si 8,200 kg.
Cand il pui in pat, pe spate, in urmatoarele secunde face manevre pentru a ajunge pe burta.
In pat are o oaie, care, de obicei, este ciugulita de urechi si de coada si care, in momentul in care ii este piedica in manevra de rostogolire, este azvarlita fara mila. Acum doarme pe burta – inainte plangea sa venim sa-l ajutam sa se intoarca la loc, pe spate. In rest, suntem la faza in care ridicam funduletul.
Lumea din afara lumii mele
Cand iesim din casa – de obicei, Tudor vine cu mine sa-l plimbam pe Porto -, este foarte atent la tot ce se intampla in jurul lui. Se uita la oameni, la obiecte colorate, asculta sunetele – este realmente preocupat si interesat, ca si cum ar incerca sa faca o baza de date.
Cand suntem in casa, il mai duc in fata geamului, sa priveasca lumea de la inaltime. Am citit – cred ca tot in – ca este bine sa-l tii pe cel mic in brate, pentru ca inaltimea ii ofera posibilitatea sa se raporteze la lume si sa o descopere la adevarata ei scara.
Despre program
Se trezeste dimineata inainte de 7, uneori chiar si la 5.30. Nu ii este insa foame, vrea doar sa fie putin bagat in seama, iar daca aude muzica la radio, adoarme din nou.
Doarme o ora si jumatate dupa masa de dimineata, servita aproape de ora 9, si inca o repriza dupa cea de pranz.
Seara, intre orele 20-23, nu este chip sa-l trezim, cum v-am mai povestit, asa ca facem bai nocturne si servim ultima masa a zilei aproape de miezul noptii. Dar acesta este ritmul propriu lui.
Cand am babysitter – trei saptamani din luna sta Buni la noi si imi este de real ajutor -, apuc sa fac lucruri prin casa, cumparaturi, ba uneori imi permit chiar si momente de rasfat – orele mele de masaj.
In rest, daca este musai, ies cu el din casa pe unde am treaba, dar nu este o situatie care sa imi placa si sunt oricum stresata sa nu-i stric programul si sa nu cumva sa intarziem la masa. Ma gandesc de multe ori cum se descurca mamele fara ajutor, cred ca este foarte complicat.
Expertii te informeaza
In Romania, parintii isi pot proteja copiii de boli, prin vaccinare gratuita, respectand schema oficiala de vaccinare.
Vaccinarea bebelusului este esentiala pentru sanatatea, dezvoltarea si chiar viata lui.
128.000 de bebelusi mor anual in tarile defavorizate din cauza tetanosului neonatal, inainte de a implini varsta de 1 an, desi sunt mai bine de 70 de ani de cand tetanosul este o boala ce poate fi usor prevenita, prin vaccinare. Cu toate acestea, la fiecare 4 minute, undeva in lume, un bebelus moare…
Pampers si UNICEF te invita sa te alaturi campaniei sociale „1 pachet = 1 vaccin”, prin care la fiecare pachet de scutece sau servetele umede pe care le vei cumpara, Pampers doneaza un vaccin anti-tetanos necesar vietii viitoarelor mame si bebelusilor din tarile defavorizate ale lumii.
sursa: www.pampers.ro
Text: Simona Calancea; Foto: Alina Miron.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2