Piedici in calea unui mariaj perfect

Tu esti de vina!
Foarte multi oameni capata prostul obicei de a astepta ca parte­nerul de viata sa ii faca fericiti. Imagineaza-ti ca, zilnic, esti stresat la munca si vii acasa in toane proaste. Te iei de tot ce spune sau face sotul fara sa te mai gan­desti ce vrea, de fapt. Esti, cu alte cuvinte, o companie dezagreabila.

Partenerul se retrage si nu prea mai vrea sa aiba de-a face cu tine. Sfarsesti prin a manca singur, prin a te simti si mai rau, ba mai mult, chiar prin a-ti fi mila de tine. Ai un somn agitat si te trezesti buimac, simtindu-te mize­rabil.

Ciclul continua. In weekenduri, zaci ca un animal haituit in fata televizorului, nega­sind niciun sens in a mai incerca o „reconectare. Simti deja casnicia destramandu-se… Cand te simti coplesit de respon­sa­­bilitati, nu te grabi in a presu­pune ca vinovata de toate acestea e casnicia ta. De fapt, casnicia nu poate fi decat o parte a solutiei de rezol­vare a problemei tale, nu cauza.

Multi isi acuza partenerul de sta­rea de fapt: „Daca mi-ar fi prega­tit masa in fiecare seara, „daca i-ar fi pasat de sentimentele mele, „daca ar fi facut curat in casa, sa gasesc si eu casa luna cand vin obosit(a) de la munca…

Stiti cum se traduc toate acestea? „Eu nu sunt vinovat(a) de nimic, vina este a ei/lui. Deja iti imaginezi partenerul ca pe un dusman. Te rog sa nu cazi in capcana asta. In loc sa va aruncati in cap cu acuzatii pentru a justifica de ce lucrurile nu merg, mai bine cau­tati solutii, sa mearga bine.

Resentimentele pentru greselile din trecut ale partenerului tau sunt alte obstacole in calea casniciei voastre. Cand esti capabil sa treci peste mici greseli din trecut, ai facut deja un pas spre imbu­natatirea casniciei.

Tu esti ranchiunos pentru greseli vechi, pe care partene­rul a incercat sa le rascum­pere; acum el este ranchiunos pentru faptul ca tu nu poti trece peste ele. Cand veti trece mai departe? Sunteti in lupta pentru putere precum copiii? Iertarea este o parte esentiala a „vitami­nelor care fortifica o relatie.

Readucerea in discutie a acelorasi probleme stupide din trecut nu face decat sa otraveasca prezentul.
Pentru a depasi obstacolele din casnicie, trebuie sa le identifici. Ca sa poti face asta, ia un creion si o foaie de hartie si scrie:

  • care este ideea ta de casnicie perfecta;
  • trei asteptari nerealiste pe care le ai de la partenerul tau;
  • trei tipuri de resentimente pe care le porti partenerului.

Pe ce se bazeaza o casnicie solida

  • Dedicare inseam­na sa fiti alaturi si la bine, si la rau. Daca esti dedicat(a) casniciei tale, iti va fi mult mai usor sa fii acolo pentru sotia/sotul tau. Acest lucru asigura stabilitate si siguranta casniciei.
     
  • Realism – cu cat mai curand accepti ca partenerul tau nu este perfect, cu atat mai repede casnicia ta va fi mai buna. Nici tu nu ai vrea ca partenerul sa aiba asteptari de perfectiune de la tine!
     
  • Alianta – casnicia inseamna parteneriat, alianta, lucru in echipa. Succesul echipei e mai important decat succesul individual. Sustineti-va unul pe celalalt si nu va acuzati reciproc cand lucrurile merg rau. E mai important sa gasesti solutii de rezolvare decat sa ai mereu dreptate. Relatia are intotdeauna prioritate.
     
  • Grija si efort – E o prostie sa crezi ca o relatie buna nu are nevoie de efort pentru a functiona. Problema e ca este nevoie de efortul ambilor parteneri. Inves­titia in relatie este cea mai buna investitie a vietii tale.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Relatii
Buton