Adaosuri cu un anumit grad de risc
Cercetarile n-au dovedit efectele nocive ale unora dintre aditivi, insa raman rezervate in fata anumitor substante, date fiind procedurile de obtinere a acestora. Prin urmare, au fost declarati suspecti E 125, E 141, E 150, E 171-173, E 240, E 241, E 477.
Conform recomandarilor, acestia ar fi bine sa se consume doar ocazional. Sa nu uitam ca unele dintre substantele care s-au aflat la inceput pe lista celor suspecte au fost deja trecute in categoria celor periculoase. Atentie la ce consumi! Iata cateva sfaturi pentru cumparaturi:
COLORANTII | ALCOOLUL | INDULCITORII | MEZELURILE |
Evita mai ales colorantul alimentar roz (E 124). Cand faci cumparaturi, alege mezeluri cu eticheta, pentru a verifica continutul. | Bauturile alcoolice contin metabisulfit, folosit pentru ca da limpezime, dar constituie un risc pentru digestie. Consuma-l cu masura! | Multi inlocuitori de zahar sunt toxici. Daca tii un regim si nu ai voie zahar, mai bine indulceste-ti ceaiul sau cafeaua cu o lingurita de miere. | Mare atentie la nitrati si nitrite, trecuti in categoria aditivilor suspecti. Ei sunt folositi ca si conservanti pentru mezeluri si conserve de pate de ficat. |
O parte dintre colorantii artificiali sunt declarati suspecti, iar unii dintre ei deja au trecut in categoria celor periculosi. Cei din urma sunt: E 102, E 110, E 120 si E 124. | E 102 si E 110 sunt coloranti periculosi, care sunt folositi in general pentru bauturile alcoolice precum lichiorul. Sunt de preferat tariile obtinute prin distilare | Printre cei mai periculosi aditivi se numara aspartamul (E 950-951) si glutamatul de sodiu (E 621). Evita cat poti de mult consumul acestor aditivi. | Mai mult de jumatate dintre mezelurile de pe piata sunt facute doar din resturi de carne si componenti chimici – le poti identifica dupa etichete si pret. |
Efecte diverse asupra organismului
Printre efectele nocive ale aditivilor alimentari periculosi se numara distrugerea sistemului imunitar, aparitia unor tumori benigne sau maligne, crearea unor dezechilibre fiziologice ce provoaca instalarea a diverse boli. Cei mai nocivi sunt aditivii de sinteza, obtinuti pe cale chimica.
Acestia nu au nici macar valoare nutritiva. Exista si aditivi alimentari numiti nutrienti (aminoacizii, sarurile, vitaminele si proteinele) care hranesc celulele si se pot descompune de catre organism.
Adaosuri cancerigene (interzise in SUA si UE)
E 950, E 951
Sunt simbolul aspartamului, o substanta care, conform studiilor, sporeste gradul de risc pentru cel putin 70 de boli mortale. Este intalnit mai ales in guma de mestecat.
Culmea, la descoperirea ei, guma de mestecat nu era toxica, ci folosea ingrediente naturale, insa astazi substantele sintetice le-au inlocuit pe multe dintre cele originale. Nu uita, totusi, si de alte produse in care este folosit aspartam, cum ar fi sucurile sau diverse alimente asa-zis „dietetice”.
E 631
Se intalneste in supele concentrate, insa poate fi folosit si pentru conservarea mezelurilor, conservelor, laptelui sau branzeturilor. Daca nu il gasesti scris ca atare pe eticheta, vezi daca nu cumva este trecut ca substanta, adica glutamat de sodiu.
Glutamatul de sodiu este o neurotoxina cu grad mare de risc. Uneori efectul vizibil al acesteia este ca da migrene care nu trec cu ajutorul medicamentelor. Recent, US Food & Drug Administration a facut publice rezultatele unui studiu conform caruia glutamatul de sodiu favorizeaza aparitia bolii Alzheimer.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3