Ce trebuie sa stii pentru a-ti proteja sanatatea este ca unii aditivi sunt mai periculosi, iar altii (deocamdata) inofensivi.
Aproape toate alimentele pe care le gasesti astazi pe rafturile supermarketurilor contin aditivi alimentari. Dar daca vei citi eticheta unui produs, este posibil sa nu gasesti intotdeauna scris pe aceasta, explicit, litera E, urmata de obisnuitul indice de trei cifre.
Asta nu pentru ca produsul ales de tine n-ar avea E-uri; s-ar putea ca aditivul alimentar sa fie specificat pe eticheta ca substanta.
Totusi, daca te pui la punct cu ceea ce inseamna E-urile, vei putea, in scurt timp, sa „citesti” cum trebuie etichetele si sa alegi in cunostinta de cauza.
Ce sunt E-urile?
Sunt aditivi, adica produsi chimici de sinteza, inclusi in industria alimentara pentru ca imbunatatesc gustul alimentelor, le dau o culoare placuta, apetisanta sau ajuta la conservarea lor indelungata, sporindu-le rezistenta fata de alterare.
Litera E, urmata de un cod de trei sau patru cifre, a fost aleasa ca simbol pentru aditivii alimentari ulterior introducerii acestora pe scara larga (pentru a ajuta la uniformizarea internationala a etichetelor de pe produsele exportabile).
Folosirea aditivilor alimentari contestata astazi din ce in ce mai mult, a avut de la bun inceput un impact extraordinar printre producatori. Astfel, acestia au avut cum sa produca, cu investitii minime, alimente si bauturi care se vand pe scara larga.
Abia recent Statele Unite si tarile din Comunitatea Europeana au interzis folosirea anumitor E-uri si au facut publice liste cu cele cancerigene, cele nocive, cele suspecte si cele acceptate.
Prea periculoase?
Se pare ca da, chiar daca cercetatorii in domeniu fac mai rar publice rezultatele la care au ajuns. E foarte probabil ca ei sa nu aiba prea mult sprijin financiar si sa fie si „cenzurati” (este de inteles, atata timp cat industria alimentara dispune de cei mai multi bani si poate dicta pe piata). Cert este ca orice aditiv alimentar obtinut pe cale chimica trebuie privit cu prudenta.
De mii de ani, organismul uman a fost obisnuit cu alimente naturale, nu cu chimicale; metabolismul nostru nu stie sa le descompuna pe acestea din urma pentru a-si extrage nutrientii necesari. Astfel, E-urile se depoziteaza pur si simplu si devin din ce in ce mai greu de eliminat, afecteaza sistemul imunitar, provoaca tumori maligne sau benigne etc.
E drept ca, pe de alta parte, aditivii au salvat populatia saraca, dar n-au facut decat sa transforme riscul imediat (al foametei) intr-un risc mai indepartat (acela al cancerului, bolilor cardiovasculare, diabetului etc.)
Este aproape imposibil sa eviti cu totul aditivii chimici, mai ales la noi in tara, unde legislatia este extrem de permisiva si sistemul de verificare a producatorilor total ineficient. Dar daca nu faci abuz de ei, daca ii alegi pe cei inofensivi si ii eviti pe cei declarati riscanti, daca optezi in cat mai mare masura pentru alimente naturale, mancare, conserve si sucuri facute in casa, te asiguram ca reduci cel putin la jumatate riscul de a contracta vreuna dintre bolile enumerate mai sus.
Aditivi fara riscuri
Iata si E-uri considerate, conform unui comunicat al Clinicii de Oncologie Infantila Duserdolf, deocamdata bune: E 100, E 101, E 103-105, E 111, E 121, E 126, E 130, E 132, E 140, E 170, E 180, E 160-163, E 174, E 200-203, E 236-238, E 260, E 262, E 263, E 270, E 280-282, E 290, E 300, E 301, E 303, E 305-309, E 322, E 325-327, E 331, E 332-337, E 382, E 400-406, E 408, E 413, E 414, E 480, E 410, E 411, E 420-422, E 471, E 472.
Acestea pot fi consumate, conform specialistilor, fara riscuri. Unii raman rezervati si in fata acestor E-uri, insa e drept ca nu mai poti evita, astazi, aditivii.
Orice ai face, este foarte greu sa alegi numai produse naturale. Nu numai din pricina costurilor ridicate ale alimentelor fara aditivi, dar si pentru ca e necesar ceva efort ca sa le gasesti pe rafturile magazinelor.
Singura recomandare pe care o putem face in aceste conditii este doar sa reduci consumul produselor cu aditivi, alegandu-le pe cele naturale.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3