Traditiile si obiceiurile de Sfantul Nicolae difera de la o tara la alta.
De exemplu, in Olanda, Mosul calatoreste pe un vapor care soseste in ziua de 6 decembrie. El are o carte mare care ii spune ce copii au fost cuminti. Cei cuminti sunt rasplatiti cu daruri, iar cei obraznici sunt luati de asistentul sau, Black Peter.
In Danemarca, Mos Nicolae vine adus de reni cu un sac in spinare insotit de elfi carora copiii le ofera lapte si budinca de orez.
In Italia, Mos Nicolae apare sub forma unei zane imbracata in negru care ofera dulciuri si jucarii copiilor insa pe 6 ianuarie.
Indiferent de tara sau de religie, prin generozitatea sa fata de cei lipsiti de ajutor, si in special fata de copii, Sfantul Nicolae continua sa ramana un model de intelepciune, dragoste si milostenie.
Cine este Sfantul Nicolae?
S-a nascut in Orientul Mijlociu, in apropierea orasului Bethleem. Se cunoaste cu certitudine ca a trait in secolul al IV-lea si a fost recunoscut si onorat ca sfant incepand cu secolul VI.
Nu mai putin de 21 de „miracole” ii sunt atribuite, Sfantul Nicolae devenind cunoscut pentru credinta, zelul si dragostea pentru semeni si in special pentru copii.
Nicolae provenea dintr-o familie instarita, iar la moartea ambilor parinti a mostenit intreaga avere la o varsta frageda, pe care s-a hotarat sa o foloseasca in scopuri umanitare si sa-i ajute pe cat mai multi oameni nevoiasi.
In secolul al X-lea, tarul Vladimir al Rusiei a calatorit la Constantinopol si, auzind de povestirile minunate despre Sfantul Nicolae, a decis sa-l faca patronul spiritual al Rusiei.
In secolul al XI-lea, ramasitele Sfantului Nicolae au fost furate de marinari italieni si depuse in Bari, Italia. Acolo sunt si in ziua de azi, iar o manastire a fost construita pentru credinciosii aflati in pelerinaj catre Tara Sfanta, veniti sa se inchine la moastele Sfantului Nicolae. Se spune ca moastele Sfantului Nicolae emana din cand in cand un miros dulceag.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3