Ce se pune pe tava la taierea motului

Taierea motului este urmatorul eveniment fericit de dupa botez, o traditie folosita ca prilej ca familia extinsa si prietenii sa vina si sa sarbatoreasca alaturi de parinti primul an din viata bebelusului lor.

Potrivit traditiei de taiere a motului si rupere a turtei, pana la varsta de un an a copilului nu trebuie sa i se taie parul bebelusului.
In schimb, obiceiul nu spune ca parintii trebuie sa organizeze petrecerea neaparat odata cu implinirea varstei de un an a copilului, insa nu trebuie sa astepte nici mai mult de 3 ani impliniti.

In ziua cu pricina, aleasa neaparat sa fie luni sau duminica, spune traditia, nasul imbraca copilul in haine noi si ii taie din parul crescut, taind din 4 directii, formand astfel semnul crucii atunci cand ii ia copilului motul.

Taierea motului nu are legatura cu obiceiurile crestine sau cu traditia stabilita de biserica, ci este un obicei transmis din generatii in generatii.
Petrecerea se organizeaza traditional acasa la nasul copilului, invitatii vin cu cadouri pentru bebelus, iar parintii aduc cadouri pentru nasi.

Ce se pune pe tava la taierea motului, daca e baiat

Invariabil, daca ai baiat sau fata, in majoritatea cazurilor ce se pune pe tava de pe care va alege copilul la taierea motului depinde in principal de parinti si de invitati.
De fel insa, se pun obiecte reprezentative, pe care daca cel mic le va alege, se presupune ca ii prezic un destin sau altul. Iata ce obiecte se pun in mod uzual pe tava la mot si ce semnificatie au:

bani – evident, copilul va avea o viata lipsita de griji financiare
carte – va fi citit
pix – ii va placea scoala
stetoscop de jucarie – va deveni medic
cheile de la masina – va deveni sofer/va avea masina
o verigheta – va fi familist convins
un patent/surubelinta – va fi un om foarte practic/ va avea o meserie practica
o icoana – va alege calea bisericii/va trai respectand cuvantul lui D-zeu

Ce se pune pe tava la taierea motului/ruperea turtei, daca e fata

In plus fata de ce pui pe tava la mot in cazul baieteilor, la fetite, la ruperea turtei, parintii vor pune traditional si un ruj si/sau o oglinda, in general obiecte care sa duca cu gandul la infrumusetare si ingrijire.

De pe tava, copilul va putea alege 3 obiecte diferite care se considera a fi reprezentative.

Semnificatia taierii motului

Obiceiul taierii motului si a ruperii turtei la copiii de peste un an are scopul de a alunga frica bebelusului.
Practic, este o zi intreaga de socializare, in care copilul este pentru prima oara inconjurat de toate neamurile si prietenii familiei, lucru ce i se intampla pentru prima data in viata, tinand cont ca la botez copiii nu sunt foarte constienti de cei din jurul lor.
Acesta e probabil si motivul pentru care, se spune, taierea motului si ruperea turtei fac copilul mai curajos si ii alunga fricile pe care le avea pana atunci.

Traditii si superstii la taierea motului

Taierea motului in sine este o traditie si o superstitie, dar din ea reies alte cateva superstitii mai mici, derivate in functie de loc si de obicei.

Astfel, se spune ca in momentul taierii motului, manevra executata de nasul copilului, bebe trebuie legat la ochi, deoarece s-ar putea imbolnavi daca vede cand i se ia motul.

Cand nasii ii iau motul bebelusului, parintii trebuie neaparat sa aiba aprinsa lumanarea de la botezul copilului, ce a fost desigur pastrata.

Atat motul taiat, cat si lumanarea, se pastreaza pana cand copilul implineste sapte ani, moment in care motul si lumanarea se ingroapa la radacina unui pom fructifer.
Alti parinti vor pastra insa motul ca amintire, sau il vor ingropa chiar din ziua taierii.

Ce cadou sa le iei nasilor la taierea motului

In ceea ce priveste cadoul pe care parintii trebuie sa il faca nasilor, acesta poate foarte bine sa fie unul simbolic, precum o vaza sau un obiect decoravit pentru casa. Daca insa preferi un cadou pentru nasi ceva mai practic, poti opta pentru un set de lenjerie de pat, un set de halate el+ea sau, de ce nu, parfumuri, bijuterii sau o geanta, mai ales in cazul nasei.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie
Buton