Micile „afectiuni” ale colectivitatii

Atentie! Nu se administreaza aspirina copiilor. Exista riscul aparitiei sindromului Reye, o boala rara, dar extrem de grava.

Tuseste? Exista solutii.
Tusea este un simptom caracteristic afectiunilor cailor respiratorii pe care micutul le poate contracta cu usurinta de la colegii raciti. Combaterea tusei se face diferentiat. In prima faza a bolii, cea „iritativa, cand tusea este seaca (fara expectoratii) se recomanda plante cu efect calmant.

In faza a doua, tusea devine productiva (cu secretie abundenta), fiind utile plantele cu actiune emolienta si expectoranta.  

  • Ceai de cimbrisor. Ceaiul se prepara din 1 – 2 lingurite de planta la o ceasca de apa clocotita. Se beau zilnic pana la 500 ml de ceai.  
  • Ceai de ghimbir si anason. Ghimbirul are proprietati antivirale, iar semintele de anason reduc inflamatia cailor respiratorii. Se folosesc 2 lingurite de radacina de ghimbir proaspat, maruntit bine, si 2 lingurite de seminte de anason, peste care se toarna 2 cani de apa clocotita.Se acopera vasul timp de 10 minute, apoi se strecoara si se indulceste cu miere. Ofera-i copilului cate o jumatate de cana de infuzie la fiecare 2 ore (3 – 4 cani pe zi).  
  • Infuzie de tei. Florile de tei au excelente proprietati emoliente si calmante. Se foloseste o lingurita de flori la o cana cu apa fiarta. Se beau 2 cani pe zi. n Sirop natural de tuse. Fa o infuzie din lamaita, menta si lumanarica (cate 2 lingurite din fiecare planta) cu 250 ml apa clocotita.Acopera pentru 30 de minute. Strecoara si adauga o jumatate de cana de miere. Pune siropul intr-un recipient de sticla ce se inchide ermetic si pastreaza-l la frigider (nu mai mult de 3 luni). Da-i copilului cate o lingurita de 3 – 4 ori pe zi.  
  • Masaj cu uleiuri esentiale. Amesteca 10 picaturi de ulei esential de lavanda si 15 picaturi de ulei esential de eucalipt cu 50 ml de ulei de masline (sau alt ulei vegetal). Toarna o lingurita din acest amestec pe pieptul copilului si maseaza usor.

Atentie! Nu lasa un copil mic (chiar si la varsta de 7 ani) nesupravegheat in cada.

Reactiile alergice minore: urticaria
De cele mai multe ori, cauza urticariei este un aliment din pachetelul de la scoala pe care cel mic nu il tolereaza sau unul pe care l-a gustat de la colegii de clasa.

Daca in afara de inflamatie locala si mancarimi nu apar alte manifestari, reactia alergica manifestata prin urticarie ar trebui sa cedeze in 1 – 2 zile.

Iata cum poti lupta impotriva ei:

  • Fa-i copilului o baie calmanta cu izma, musetel sau galbenele. Prepara o infuzie concentrata: 3 linguri de planta la un litru apa clocotita. Acopera vasul 15 minute, apoi strecoara infuzia si toarn-o in apa din cada.  
  • Zdrobeste 2 linguri de fructe de catina alba si toarna peste ele 500 ml de apa fiarta. Acopera vasul 30 minute. Da-i copilul cateva linguri de infuzie la fiecare 3 ore.

Semn de raceala: durerea de gat
Durerea de gat este adeseori primul simptom al racelii sau gripei. Din cauza disconfortului mare pe care il creeaza, copilul poate deveni agitat, iritat si chiar poate refuza sa manance. Din fericire, o poti combate eficient cu ajutorul infuziilor din ierburi medicinale.

  • Gargara cu salvie. Aceasta planta are proprietati antimicrobiene si contine tanine astringente, care reduc inflamatia. Infuzia se prepara din 4 lingurite de salvie uscata la 500 ml apa clocotita.Acopera vasul, lasa-l sa stea 15 minute, strecoara si adauga o lingurita de sare. Incurajeaza-l pe copil sa faca gargara cu acest ceai o data la 1-2 ore. Lichidul are gust sarat, dar ajuta foarte mult la reducerea durerii.  
  • Amestec de plante. Radacina de nalba mare, radacina de ghimbir si menta vor reduce iritatia si inflamatia de la nivelul gatului si vor alina durerea. Pune in 600 ml apa clocotita o lingurita de radacina de nalba mare si una de radacina de ghimbir.Acopera vasul si lasa sa fiarba 5 minute. Ia ceaiul de pe foc, adauga 2 lingurite de menta, acopera din nou recipientul si lasa sa infuzeze 10 minute. Da-i copilului sa bea 3 cani pe zi.

Dureri de ureche
Faptul ca cel mic nu are mainile curate si ca se joaca cu ele prin pavilionul urechii poate cauza uneori infectii minore ale acesteia.

Cand inflamatia cauzata de infectie este mare, secretiile din urechea interna nu se elimina, creand astfel un mediu propice pentru dezvoltarea microorganismelor.

Daca durerea nu este intensa trateaza-o cu:

  • Comprese calde. In 150 ml apa clocotita pune 3 picaturi de ulei de lavanda. Inmoaie o bucata curata de tifon in lichidul cald, stoarce-o si a- plic-o pe urechea copilului. Peste compresa pune o sticla umpluta cu apa calda.  
  • Extract de echinacea. Este un excelent antibacterian. Toarna in urechea copilului 5 picaturi de concentrat (extract sau tinctura) la fiecare 3 – 4 ore.

Text: Amalia Enescu; Foto: 123rf.com

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau
Buton