Cum iti pregatesti copilul pentru colectivitate

Indiferent ca vorbim de cresa sau gradinita, trecerea este una foarte importanta in viata micutului tau si, daca o faci corect, va fi si o amintire pe care o va pretui toata viata. Iata cum faci sa faci tranzitia mai usoara din toate punctele de vedere, inclusiv in ceea ce priveste sanatatea si riscurile de imbolnavire.

Cum iti pregatesti copilul pentru gradinita sau cresa

Nu il infofoli ca pe un burrito

Inca de la inceput, de cand e mic chiar, nu il infofoli ca pe un burrito. Infofolirea in exces nu face decat rau, iar daca il feresti complet de iesitul afara (pe diferite pretexte: azi e frig, maine bate vantul, etc), nu vei reusi decat sa ai un copil tot mai sensibil.

Imbraca-l adecvat temperaturilor, mai ales in caz de ger, dar scoate-l afara in fiecare zi pentru a se putea bucura de aer proaspat si de razele soarelui (fixeaza vitamina D, nu uita!)

Hraneste-l cu cat mai multe fructe si legume

De cand vine primavara si pana tarziu in toamna, acest aspect nu ar trebui sa fie o problema. Mai greu este daca juniorul tau nu se impaca prea bine cu legumele, insa cu anumite trucuri il poti convinge sa manance legumele din farfurie.

In plus, ii poti prepara sucuri de fructe proaspete, pline de antioxidanti si vitamine, insa tine cont ca acestea contin si zahar, deci nu exagera cu ele.

Fa-i toate vaccinurile din schema de vaccinare

E de la sine inteles, insa tot trebuie mentionat. Inainte de intrarea in colectivitate, e foarte important ca cel mic sa aiba vaccinurile facute.
E o chestiune ce tine atat de responsabilitatea ta, ca parinte, fata de el, cat si de responsabilitatea ta fata de sanatatea celor din jur.

Du-l la joaca cu alti copii, inca de mic

Pentru a evita eventualele scene dramatice, rezultate din faptul ca nu a mai socializat pana acum, du-te cu copilul in parculete si invata-l sa socializeze cu cei mici, cum sa rezolve conflicte si cum sa se comporte in preajma altor copii.

Daca pana la intrarea in gradinita sau la cresa, copilul tau nu a prea intalnit alti copii, e posibil ca reactia sa fie una negativa, iar tendinta lui sa fie de izolare.

Alege o gradinita in care sa poti face trecerea treptata

Rezerva-ti macar 2-3 zile inainte de prima zi de cresa sau de gradinita si stai cu el acolo, chiar si pentru 1-2 ore.
Multi dintre noi, generatia crescuta cu cheia de gat, avem sentimente de abandon cauzate si de faptul ca prima zi de gradinita a fost o adevarata trauma: parintii ne-au lasat pe mana ingrijitoarelor, fara prea multe explicatii, fara o perioada de adaptare.

Regula de aur: Nu iti duce copilul bolnav la cresa/gradinita/scoala

Nu in ultimul rand, desi nu tine de pregatirea propriu-zisa pentru gradinita, exista o regula de aur pe care, din pacate insa, putini parinti o respecta: daca cel mic e bolnav, nu il duce in colectivitate.
Ca vorbim de o banala viroza, o boala a copilariei sau ceva chiar mai serios, dar contagios, nu exista niciun motiv pentru care sa supui copiii altora la riscul de a fi infectati si ei.
In plus, acum parintii isi pot lua concediu medical mai mult timp, pentru a fi alaturi de copiii lor bolnaviori, deci ai putea beneficia de el.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau
Buton