In orasele de provincie nu exista inca posibilitatea de a te angaja cu jumatate de norma si de a lucra doar in schimbul de zi, nu in schimbul doi sau trei.
Si, se stie, femeile isi pot permite numai un program de lucru corelat cu programul institutiilor de invatamant pentru copii. De asemenea, in provincie (exceptand orasele mai mari) nu sunt disponibile servicii de baby-sitting si, chiar daca ar fi, ar da faliment in scurt timp pentru ca nu exista clientela pe masura.
Solicitarea angajatorilor de a se ramane peste program ori lipsa unui program fix sunt alte probleme acute. Cele opt ore legale de lucru devin zece ore, aceasta intamplandu-se de cele mai multe ori in ultimul moment; in felul acesta, femeia nu poate sa aiba o planificare a vietii personale in afara locului de munca.
Depasirile de program se regasesc cel mai adesea in sectorul privat, iar apelul la respectarea programului stipulat in contractul de munca poate atrage dupa sine adversitatea patronului sau chiar punerea pe lista cu viitorii concediati.
Cum faci fata si carierei, si copiilor
Si totusi nu te lasi, vrei performante profesionale si vrei sa te implinesti si pe plan familial, avand copii. In cazul in care ai inceput deja sa urci treptele unei cariere si ai devenit mamica, exista doua optiuni, prezentate mai jos.
1. Iei o pauza in cariera (ingrijesti de micut timp de doi ani si experimentezi si cariera de mamica). Daca insa esti o femeie activa, nu ai rabdare, esti imbufnata tot timpul si ai impresia ca nu faci nimic ca lumea, mai bine renunta, deoarece copilului nu ii va fi deloc bine sa aiba tot timpul alaturi o mama frustrata, obosita si nervoasa.
In plus, intr-o asemenea situatie, risti ca firma sa nu-ti pastreze postul si sa fii nevoita sa-ti reiei ascensiunea profesionala in alta companie.
2. Te intorci la serviciu dupa primele luni – majoritatea femeilor de cariera opteaza pentru aceasta varianta din considerente financiare, precum si din motive care tin de evolutia profesionala sau de regulile firmelor.
In oricare dintre cele doua variante, daca acasa ai un bebelus ori un copil mic (pana in cinci-sase ani), trebuie sa ai in vedere cel putin cateva principii ca sa poti sa-ti vezi linistita de serviciu si sa-ti urmezi cariera.
Cum organizezi lucrurile inainte sa te intorci la serviciu:
In grija cui lasi copilul?
O prima varianta este bunica, o matusa sau o ruda apropiata – sunt persoane din familie si ai deplina incredere in ele (la noi, in lipsa de alte venituri, parintii isi ajuta copiii in acest fel).
Angajeaza o bona, pe care o recrutezi fie apeland la o agentie specializata, fie prin cunoscuti – realitatea arata ca, lunar, o astfel de varianta te costa cel putin sase, sapte milioane de lei.
Il dai la cresa ori la gradinita – poate ca aceasta sugestie ti se pare o nebunie, dar inainte de 1989 multe proaspete mame, obligate de lege, isi dadeau copiii la cresa inca de la trei-patru luni.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4