Mamele si cariera

Consecinta generala a acestei stari de fapt, sustine prof. Miroiu, este alegerea dramatica intre serviciu sau cariera si copil, alegere pe care barbatii nu trebuie sa o faca.

  • Daca alege cariera, mama devine parinte abstract, cu sentimente de vinovatie cronica (sentiment rar la tati).
  • Daca nu alege cariera, atunci risca sa aiba o ascensiune profesionala mai lenta si doar prin exceptie la fel de spectaculoasa ca si ascensiunea unui barbat.
  • Daca nu alege cariera, atunci femeia risca toate consecintele dependentei economice si de statut fata de barbat, consecinte care se vad mai ales dupa ce copiii pleaca de acasa, atractia fizica scade, umilirea creste, apar necazurile varstei de mijloc.

Care sunt solutiile pentru remedierea situatiei, astfel incat tot mai multe femei sa poata fi si mame si sa-si vada si de cariera? Sociologul Mihaela Miroiu propune:

  • eliminarea mesajelor patriarhale din educatie si mass-media si inlocuirea lor cu mesaje parteneriale in privinta carierei si cresterii copiilor;
  • crearea de catre stat a cat mai multor crese, gradinite, scoli cu regim de internat sau/si cu orar prelungit (in prezent, in Romania exista un deficit de crese si gradinite de stat sau private care sa aiba costuri decente, pentru a nu mai trebui sa apelezi la pile ca sa-ti rezolvi problema);
  • acordarea de facilitati fiscale (scutiri din impozitul pe venit, de exemplu) firmelor care infiinteaza crese sau gradinite de firma (copiii ar fi tinuti aproape si s-ar diminua stresul si vinovatia ca mama este departe).

Ce spune legea in privinta egalitatii de sanse pentru femeile cu copii:
– La articolul 5, Codul Muncii prevede faptul ca este interzisa discriminarea fata de un salariat pe criterii de sex si responsabilitate familiala.
Legea privind egalitatea de sanse (nr. 202/2002) prevede faptul ca maternitatea nu constituie un motiv de discriminare pentru selectia candidatelor la angajare.

Ce se intampla pe piata muncii
Tratamentul pe piata muncii pentru femeile cu copii este grevat de o serie de probleme, care pornesc de la angajare si merg pana la concediere pe motive de maternitate ori pe motive false care, de fapt, ascund motive legate tot de maternitate ori de responsabilitate familiala.

In ceea ce priveste tratamentul aplicat femeilor casatorite care au copii, trebuie facute unele diferente intre cele cu venituri medii care au un loc de munca si cele de cariera care ocupa posturi de decizie, deseori in companii particulare.

In cazul femeilor cu studii medii, discriminarea fata de femeile necasatorite ori casatorite fara copii se manifesta inca de la angajare. Un studiu din 2003, intitulat „Accesul femeilor pe piata muncii, arata ca practicile de discriminare pornesc de la anunturi de angajare ce includ precizarea „fara obligatii familiale si ajung la solicitarea ca femeia sa dea o declaratie scrisa, din care sa rezulte ca nu isi doreste alti copii, pe langa cei pe care ii are deja.

In cazul femeilor cu studii superioare care aspira la o cariera sau care vor sa si-o continue intr-o firma de prestigiu, programul de lucru este asumat: o astfel de femeie va lucra, in medie, zece ore pe zi si va ramane din proprie initiativa sa lucreze suplimentar atunci cand situatia o cere.

Problemele legate de accesul si de mentinerea pe piata muncii imbraca aspecte specifice, iar angajatorii apeleaza la metode perverse si mult mai subtile decat simplii patroni de buticuri, magazine, restaurante etc.

Iata cateva situatii aflate de la persoane care au trecut prin astfel de experiente degradante – mai ales pentru cei care le practica…

  • Daca afla ca angajata X a ramas gravida (chiar daca ea are o pozitie importanta sau multa experienta in firma), ii poate muta postul in alta tara (respectiva are libertatea sa dea firma in judecata – si poate castiga ori pierde procesul, fiindca marile firme se numara si printre clientii marilor case de avocatura – sau poate demisiona, resemnandu-se).
  • Prin diverse mijloace (un ajutor de nastere semnificativ, de exemplu) o pacalesc pe proaspata mama sa nu stea in concediu pentru ingrijirea copilului timp de doi ani – ii promit fel de fel de scheme de salarizare, avansari etc., o determina sa se intoarca la serviciu si apoi uita de promisiuni.
  • Exclud femeia devenita mama de la promovare, pe considerentul ca, avand copii, nu mai da randamentul scontat.
  • Ii creeaza un mediu de lucru ostil, stresant, care, in final, o determina sa plece din firma.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Relatii
Buton