Consecinta generala a acestei stari de fapt, sustine prof. Miroiu, este alegerea dramatica intre serviciu sau cariera si copil, alegere pe care barbatii nu trebuie sa o faca.
Care sunt solutiile pentru remedierea situatiei, astfel incat tot mai multe femei sa poata fi si mame si sa-si vada si de cariera? Sociologul Mihaela Miroiu propune:
Ce spune legea in privinta egalitatii de sanse pentru femeile cu copii:
– La articolul 5, Codul Muncii prevede faptul ca este interzisa discriminarea fata de un salariat pe criterii de sex si responsabilitate familiala.
– Legea privind egalitatea de sanse (nr. 202/2002) prevede faptul ca maternitatea nu constituie un motiv de discriminare pentru selectia candidatelor la angajare.
Ce se intampla pe piata muncii
Tratamentul pe piata muncii pentru femeile cu copii este grevat de o serie de probleme, care pornesc de la angajare si merg pana la concediere pe motive de maternitate ori pe motive false care, de fapt, ascund motive legate tot de maternitate ori de responsabilitate familiala.
In ceea ce priveste tratamentul aplicat femeilor casatorite care au copii, trebuie facute unele diferente intre cele cu venituri medii care au un loc de munca si cele de cariera care ocupa posturi de decizie, deseori in companii particulare.
In cazul femeilor cu studii medii, discriminarea fata de femeile necasatorite ori casatorite fara copii se manifesta inca de la angajare. Un studiu din 2003, intitulat „Accesul femeilor pe piata muncii, arata ca practicile de discriminare pornesc de la anunturi de angajare ce includ precizarea „fara obligatii familiale si ajung la solicitarea ca femeia sa dea o declaratie scrisa, din care sa rezulte ca nu isi doreste alti copii, pe langa cei pe care ii are deja.
In cazul femeilor cu studii superioare care aspira la o cariera sau care vor sa si-o continue intr-o firma de prestigiu, programul de lucru este asumat: o astfel de femeie va lucra, in medie, zece ore pe zi si va ramane din proprie initiativa sa lucreze suplimentar atunci cand situatia o cere.
Problemele legate de accesul si de mentinerea pe piata muncii imbraca aspecte specifice, iar angajatorii apeleaza la metode perverse si mult mai subtile decat simplii patroni de buticuri, magazine, restaurante etc.
Iata cateva situatii aflate de la persoane care au trecut prin astfel de experiente degradante – mai ales pentru cei care le practica…
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4