5. Teama de cuvinte noi
Psihologii din Edinburgh (Scotia) au ajuns anul acesta la concluzia ca repulsia pentru citit poate aparea si datorita fricii de foarte multe informatii noi.
Astfel, in conditiile mileniului nostru, copiii sunt practic agresati de o multime de informatii pe care trebuie sa le invete de la varste mici. Creierul copilului are o capacitate redusa si va selecta acele informatii care-i par utile sau placute.
In aceste conditii, pentru multi este foarte dificil sa citeasca texte in care apar cuvinte necunoscute, care-l agreseaza, il obosesc. Ca urmare, cuvintele noi, neexplicate de parinti, pot duce la reactia de refuz sau chiar teama de a citi.
Retine! Roaga-l pe micutul tau sa intrebe orice nu intelege atunci cand citeste. Daca este incepator, ofera-i texte usoare, care-i plac.
6. Repulsia patologica In foarte putine cazuri apare fenomenul de repulsie bolnavicioasa pentru citit. Astfel, recent s-au descris fobii (frica patologica) pentru literele tiparite sau pentru oricare semne de culoare neagra asternute pe fond alb.
Acestea reclama maladii de tip epileptic sau schizofrenoid. Frica de intelesul unor cuvinte (semantofobia) este o forma psihotica nou descoperita care duce automat la fobia pentru citit. Tot recent s-au descoperit si forme complexe de bibliofilie (frica pentru carti) care deseori este insotita de manifestari depresive. Neofobia este teama de a afla ceva nou si este des asociata fobiei pentru citit.
Cum il faci sa scape de repulsia fata de lectura
Parintii trebuie sa inteleaga foarte bine faptul ca refuzul de a citi la aceasta varsta nu este creat doar de oboseala rapida, asocierea cu obligatiile scolare sau faptul ca i se impune acest lucru de catre adulti.
Trebuie inteles si faptul ca in epoca tehnologizarii distractiilor pentru copii, calculatorul, desi esential pentru educatie, este unul dintre marii dusmani ai cititului. De asemenea, televizorul absoarbe o mare parte a timpului liber al copilului, atat in determinarea jocului, cat si a cititului.
Pentru a rezolva aceasta problema, copilului trebuie sa i se induca o puternica motivatie pentru a citi sau a depasi repulsia fata de lectura.
Cititul, o competitie?
Nu-i vorbi despre faptul ca trebuie sa citeasca mai bine decat vecinul sau colegii de la scoala. Cititul pentru micut trebuie sa fie in primul rand o placere personala, spirituala, care nu are de-a face cu competitia.
Nu uita ca insasi competitia intre colegi, de genul „cine citeste mai bine', este o cauza a repulsiei pentru lectura, in 85% din cazuri. Aceasta pentru ca cititul in competitie devine un sport, iar atunci cand competitia dispare, va aparea repulsia pentru citit.
Carti interzise – o solutie?
Trebuie sa-i sugerezi ca nu toate cartile sunt bune si ca unele contin cuvinte si idei ce ii sunt interzise. Ar fi bine sa-i arati acele carti, chipurile „interzise', tocmai pentru a-i stimula interesul.
Aceasta interdictie, rostita bineinteles cu jumatate de gura, il va motiva sa citeasca pentru a afla mai multe despre cele ascunse, citind un secret. Trucul propus de Dr. Avess B.L. de la Universitatea din Edinburgh s-a dovedit a fi extrem de eficace in a stimula dorinta de a citi la varstele mici.
70% dintre copiii care au fost astfel motivati pentru a citi au scapat total de repulsia de a citi. Concluziile cercetarilor efectuate dupa aplicarea acestor experimente arata ca micutii invata astfel ca cititul este util pentru a se informa si in acest fel scapa de frica sau de repulsia de a citi.
In plus, la aceasta contribuie foarte mult si tendinta naturala a copilului de a se opune recomandarilor adultilor.
Lectura potrivita
Ar fi foarte bine sa ai o grija deosebita fata de cartile pe care i le vei recomanda atunci cand este mic. De preferat, pentru incepatori, este sa-i recomanzi genul fantastic, apropiat de basm, dar si romane de aventura clasice, ca „Robinson Crusoe' sau „Cartile junglei'.
Nu-i impune un termen pentru a citi si creeaza-i o dependenta de aventura, citindu-i tu din roman atunci cand el este obosit sau nu are chef, pur si simplu.
Sfaturi pentru copilul tau:
Pentru cei pana in 10 ani
Trebuie sa-l pastrezi dependent de povestile, basmele care-i plac si dupa ce a depasit varsta scolara. Acest lucru este posibil prin trecerea treptata de la tentatia pentru basm catre micile povestiri SF sau fantastice.
Un truc propus de psihologii danezi e sa incepi sa-i citesti o poveste fantastica sau SF ca apoi sa-l lasi sa o continue singur. Daca renunta, incearca sa-i dai mici detalii despre ce s-ar putea intampla in misterioasa poveste. Sporirea misterului este un secret al reusitei pentru a scapa de refuzul de a citi.
Recompense de la mami si tati
Arata-i afectiune, tandrete, mangaiere, de fiecare data cand a citit mai mult. Pune-l sa-ti povesteasca ce a citit si arata-i cat mai multa afectiune ca recompensa.
Dimpotriva, asocierea cititului cu recompensa materiala va crea asocierea intre a citi si a primi ceva material. In consecinta, repulsia pentru a citi va aparea atunci cand va fi nevoie sa citeasca fara a primi o recompensa materiala.
Text: Marius Radu, cercetator Academia Romana, Foto: HEPTA/PHOTONONSTOP.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2