Contra tusei si racelii exista solutii de tratament care calmeaza copilul si nu sunt deloc nocive pentru cei mici:
Ideea preconceputa care circula printre parinti ca sugarul si copilul mic nu trebuie vaccinati, pentru ca ar fi inutil sau ar aparea efecte secundare, nu este considerata reala de specialisti.
In plus, este bine sa fie vaccinati copiii care merg in colectivitati (cresa, gradinita), la ei riscul de a face viroze sau gripe fiind mai ridicat.
Dozele de vaccin facute copiilor difera in functie de varsta: la cei intre sase luni si trei ani sunt necesare doua doze de vaccin la un interval de o luna si se face jumatate de doza (0,25 ml). La copiii peste trei ani si adulti se face vaccinarea anual cu doza intreaga (0,50 ml).
Cand nu se face vaccinarea
Foarte frecventa este si situatia in care, chiar vaccinat, copilul raceste. De ce? Vaccinurile antigripale sunt eficace daca contin virusul care determina epidemia, iar majoritatea vaccinurilor de pe piata indeplinesc acest criteriu. Sunt insa si situatii in care vaccinul nu va avea efect sau in care acesta nu este bine sa se faca.
In jur de 85 % dintre cei care se vaccineaza sunt protejati de infectia gripala in sensul ca nu vor face deloc boala sau vor face forme usoare, insa 15 % vor ramane vulnerabili pentru ca nu raspund la vaccin. La fel de adevarat este faptul ca daca iti vaccinezi copilul nu inseamna ca el nu va face alte viroze respiratorii.
Pe de alta parte, se poate intampla ca micutul sa ia gripa inainte ca vaccinul sa apuce sa-si faca efectul (protectia unui vaccin gripal incepe dupa sapte zile de la vaccinare, este eficienta la 14 zile si maxima la 21 de zile).
Este bine sa fie amanata vaccinarea daca copilul are febra sau afectiuni acute respiratorii, iar in cazul unor alergii majore la oua, carne de pasare, fulgi sau pene, vaccinarea nu trebuie sa se faca deloc (vaccinul antigripal este preparat pe oua embrionate).
Pneumonia, principala complicatie
Nu orice copil care face o viroza sau gripa trebuie internat in spital, in mod normal gripa putand fi tinuta in frau acasa. In cele mai multe cazuri, infectiile acute respiratorii au origine virala si se rezolva in mod spontan.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3