De ce ne vrem copiii vedete?

Romania are si ea propriii copii-actori-vedete. Bianca Neagu a impresionat o tara intreaga de fiecare data cand a plans la mormantul mamei ei moarte, in filmul Numai iubirea.

Dar, desi exista decizii CNA stricte referitoare la dreptul la imagine si la viata privata a minorilor, nimeni nu a pus, deocamdata, o bariera pentru situatiile dramatice in care noi, cu buna-stiinta ne punem copiii.

Exista, ce-i drept, o Lege 272/ 2004, privind Protectia si Promovarea Drepturilor Copilului, in care se spune ca un copil nu poate fi constrans la o munca ce comporta un risc potential sau care este susceptibila sa ii compromita educatia ori sa ii dauneze sanatatii ori dezvoltarii sale fizice, mentale, spirituale, morale ori sociale.

Dar, pe de o parte, e greu de dovedit ca cel mic e constrans sau cum poate afecta un rol dramatic dezvoltarea mentala a unui copil, iar pe de alta, ar insemna ca toti scenaristii si regizorii din lume ar incalca aceasta lege…

Asa ca limitele tin mai degraba de bunul-simt si pot fi mai greu cuprinse intr-o lege. Dar doar pentru ca nu e ilegal, nimeni nu ma poate convinge ca un copil care plange minim trei ore pe zi pentru o filmare este senin nevoie mare cand ajunge acasa.

„Copiii, mai ales pana in sapte ani, fac greu diferenta intre real si imaginar – spune psihologul Cristiana Haica.

Ce motivatie este atat de puternica pentru parinti incat sa ii determine sa-si vada copilul la televizor, cu orice pret? Cine castiga?

„Cred ca sunt rarisime cazurile in care parintele isi baga copilul intr-o asemenea situatie pentru bani. Ca pe parcurs apare si motivatia financiara, asta este o alta discutie. Cred ca, mai degraba, parintii nu vor sa scape nici o sansa pe care copilul ar putea-o avea, nu si-ar putea ierta ratarea unei ocazii, spune psihologul.

Cu cateva exceptii, mai toti copiii actori au trecut prin perioade negre. Cel mai elocvent exemplu, dar nu singular, este cel al actritei Drew Barrymore.

Dupa ce a devenit celebra la sase ani si pentru ca avea un unchi pe care-l chema Steven Spielberg, Drew a traversat perioade de alcool, droguri si relatii esuate si asta inainte de a implini 14 ani.

A avut cateva tentative de sinucidere si a fost nevoie de multe vizite la psihiatru pentru a se pune pe linia de plutire. De ce se intampla asa? De ce mai toti copiii celebri esueaza la un moment dat si doar putini isi recupereaza viata?

„Pentru ca la un moment dat realizeaza ei insisi ca sunt speciali, au pretentia de la ceilalti sa fie tratati special si aceasta diferenta intre realitatea lor si cea reala, la un moment dat, va crea o ruptura, care, de cele mai multe ori, da nastere unor grave tulburari psihice, de comportament – spune psihologul Cristiana Haica.

Teoretic, sa-ti duci copilul la un casting sau la o sedinta foto poate fi o experienta care ii va fi folositoare mai tarziu. Dar trebuie sa tii cont in primul rand de nevoile lui, sa-i respecti programul de somn si de masa si sa nu-l suprasoliciti.

„Marile companii au propriile regulamente de lucru, extrem de stufoase atunci cand este vorba despre filmari cu copii, dar uneori, chiar parintii sunt cei care insista sa prelungim filmarile, desi este clar pentru toata lumea ca cel mic este epuizat, povesteste producatorul unei agentii de publicitate „specializata in clipuri cu bebelusi.

Legea spune:
Art. 87, Legea privind Protectia si Promovarea Drepturilor copilului:

1. Copilul are dreptul de a fi protejat impotriva exploatarii si nu poate fi constrans la o munca ce comporta risc potential sau care este susceptibila sa ii compromita educatia ori sa ii dauneze sanatatii sau dezvoltarii sale fizice, mentale, spirituale, morale ori sociale.

2. Este interzisa orice practica prin intermediul careia un copil este dat de unul sau de ambii parinti ori de reprezentantul lui legal in schimbul unei recompense sau nu, in scopul exploatarii copilului sau a muncii acestuia.

3. In situatiile in care copiii de varsta scolara se sustrag procesului de invatamant, desfasurand munci cu nerespectarea legii, unitatile de invatamant sunt obligate sa sesizeze de indata serviciul public de asistenta sociala.

„Ghita, te astept diseara la portita”
„Fenomenul Cleopatra Stratan”, cum a fost numita fiica cantaretului Pavel Stratan, a starnit nenumarate comentarii.

Odata cu lansarea cantecului „Ghita”, Cleopatra a facut celebra o rochita cu buline si a dat nastere unor discutii furtunoase despre exploatarea copiilor, atunci cand, la varsta de 3 ani, a sustinut un concert live la Teatrul Notarra, intr-o zi caniculara si intr-o sala plina pana la refuz.

Cleopatra a cantat 28 de melodii acompaniata de tatal sau si de trupa Millenium. Album de debut al micutei s-a vandut in 40.000 de exemplare intr-o luna de la aparitia pe piata.

Text: Simona Calancea, Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie
Buton