Craciunul in lume

Scandinavia
Finlanda
In pragul Craciunului, finlandezii isi curata casele si asteapta cu mare fast zilele sfinte: Ajunul, Craciunul si prima zi de dupa Craciun (Boxing Day).

De Ajun, dimineata, oamenii mananca orez si beau compot de prune, urmand ca seara sa impodobeasca bradul. In aceasta tara, masa traditionala de Craciun include macaroane, rutabaga (leguma traditionala), morcovi, cartofi si curcan.

Familiile merg apoi la cimitir, pentru a aprinde lumanari la mormintele rudelor.

Suedia
Tot in ajunul Craciunului, copiii isi primesc cadourile de la unul dintre membrii familiei, care se deghizeaza in Mos Craciun.

Si in Suedia cea mai importanta zi este Ajunul Craciunului. Suedezii mananca peste, carne de porc si fasole neagra la masa de Craciun. Tot in Ajun se fac si cadourile, iar in dimineata de Craciun toata lumea merge la biserica.

Nordul Europei
Irlanda
Un obicei inedit in Irlanda este acela de a aprinde o lumanare in dreptul ferestrei, in Ajunul Craciunului. Cine aprinde lumanarea inseamna ca este dornic sa primeasca oaspeti.

Aceasta traditie este mostenita din vechime, cand primirea unui strain in casa echivala cu primirea Sfintei Familii; in schimb, refuzul aminteste de rautatea hangiului din Betleem, care nu i-a primit in hanul sau pe Iosif si Fecioara Maria.

Un alt obicei irlandez este acela de a varui casele, pentru a le curata si purifica ritualic inaintea nasterii lui Iisus. Inainte de Craciun se schimba si perdelele, fetele de masa si asternuturile de pat.

Marea Britanie
In aceasta tara, Craciunul este, poate, cea mai importanta sarbatoare a anului. Pregatirile incep cu mult inainte de 25 decembrie.

Mai nou, de prin octombrie poti gasi ornamente si braduti in magazine, insa de-abia in decembrie lumea e cuprinsa de frenezie, Craciunul este principalul subiect de conversatie, iar magazinele sunt invadate de clienti.

Englezii sarbatoresc Nasterea Domnului in felul lor, au obiceiuri la care nu ar renunta nici in ruptul capului. Masa traditionala, colindele, ciorapii pentru cadouri atarnati in dreptul semineului sunt doar cateva dintre „ingredientele unui Craciun britanic reusit.

Pe continent
Belgia
Aici, cei mici isi primesc darurile chiar in dimineata de Craciun, dar nu sub brad, ci in sosete speciale, iar micul dejun pe care il servesc este unul special: o paine facuta dintr-un aluat dulce, pe care belgienii o numesc cougnou sau cougnolle. Painea are forma unui copilas, adica a Pruncului Iisus.

Germania
Ca peste tot in lume, in pragul Craciunului, Germania este un adevarat furnicar. Toti alearga dupa brazi, cadouri, decoratiuni. Din nicio casa nu lipsesc instalatiile si figurinele din carton, de forma Mosului, a renilor si spiridusilor.

Un alt obicei pur german este acela de a confectiona o coronita, pe care ei o numesc Adventskranz. Pe aceasta, cu o luna inainte de Craciun, in fiecare duminica, se pune cate o lumanare, astfel ca in ziua Nasterii Domnului vor fi patru in total. Majoritatea caselor au la intrare ieslea traditionala de lemn, cu figurinele care reprezinta Sfanta Familie.

Portugalia
Portughezii, catolici ferventi, petrec Craciunul asteptandu-l si ei pe Mos, care soseste in fiecare an la miezul noptii si lasa cadouri sub brad sau in pantofii lusstruiti si aliniati frumos langa semineu. De Craciun, portughezii mananca peste uscat si cartofi fierti.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Relatii
Buton