Pana de curand, se credea ca cel mai mare copil dintr-o familie numeroasa este si cel mai destept. Cel putin asa spune intelepciunea populara… Un studiu amplu contrazice aceasta ipoteza. Indiferent daca face parte dintr-o generatie diferita, la o distanta mai mare de zece ani, cel de-al cincilea nascut intr-o familie poate fi la fel de inteligent ca si primul sau cel de-al treilea.
Nu are parte de gene, cum se credea, „mai folosite, chiar daca parintii au mai imbatranit. Ceea ce este adevarat e faptul ca micutii care cresc in familii numeroase sunt mai dezavantajati decat cei care au familii restranse. Studiul a inclus peste 300 de familii, iar datele au fost colectate intre 1986 si 2004.
Dezavantajul copiilor crescuti in familii cu patru-cinci copii este dat de faptul ca atentia si grija parintilor se distribuie in mai multe parti, iar comunicarea parinti-copii este ingreunata.
Psihologul Howard Gardner a identificat cateva tipuri de inteligenta la copii.
1. Lingvistica. Copiilor cu acest tip de inteligenta le place sa scrie, sa citeasca, sa spuna povestiri sau sa rezolve rebusuri.
2. Logica. Pustii dotati cu inteligenta logica sunt interesati de tot ceea ce respecta un model, de tot ceea ce poate fi categorisit. Sunt extrem de atrasi de rezolvarea problemelor de matematica, de jocuri de strategie si de experimente.
3. Kinestezica. Acesti copii proceseaza informatia prin intermediul senzatiilor corporale. Sunt de cele mai multe ori atrasi de sport, dans sau exceleaza in activitati care cer o coordonare mare – de exemplu, lucrul manual.
4. Spatiala. Cei din aceasta categorie gandesc in imagini. Sunt deseori atrasi de labirinturi, puzzle, caramizi Lego.
5. Muzicala. Daca ai un micut Verdi acasa, acesta bate toba non-stop sau canta in gura mare oriunde. De obicei, aude o gama larga de sunete, imperceptibile pentru ceilalti, si este constient de acest lucru.
6. Interpersonala. Acesti copii sunt lideri in grupul din care fac parte. Sunt comunicativi si, se pare, inteleg cu usurinta sentimentele si motivele altora.
7. Intrapersonala. Daca pustiul tau are acest tip de inteligenta, e timid si foarte constient de propriile sentimente. Copilul tau in ce categorie se afla?
Cel mai utilizat test de evaluare in cazul copiilor este WISC III, care masoara nivelul general de inteligenta si abilitatile specifice fiecarui copil (punctele lui tari si slabe).
In ciuda diferentelor inregistrate la diferite sectiuni ale testelor, fetele si baietii obtin, in medie, acelasi punctaj la testele IQ. Fetele stau mai bine la memorie si proeficienta verbala, iar baietii puncteaza mai mult la partea matematica.
Dezvoltarea intelectuala a copilului are ca principali factori educatia, societatea in care traieste, afectiunea si grija parintilor. Fatul nu poate fi influentat, prin tehnici genetice, in evolutia lui intelectuala, poate doar prin carentele alimentare ale mamei. Embrionul se dezvolta in uter dupa un cod genetic prestabilit.
„Mediul informational care ii ajuta in dezvoltarea intelectuala are in acelasi timp efecte negative asupra sanatatii lor. Copiii au o putere mai mare de concentrare, dar o capacitate fizica mult mai scazuta, si se maturizeaza sexual foarte devreme – vorbesc despre o intreaga generatie si nu despre cazuri izolate.
„Diferentele intre generatia de acum si cele din anii 70 sunt uriase, in termeni de achizitii si comportament. Baietii sunt extrem de violenti si jocurile copiilor, in general, sunt mai putin creative. Ele reprezinta o copie dupa desenele animate si jocurile de pe computer. Nu as face insa o comparatie in termeni de inteligenta, atat timp cat nu s-a pornit de la aceleasi premise.
Daca ar fi sa raspund la intrebare, as spune ca, intr-adevar, copiii nostri sunt mai inteligenti decat noi la varsta lor, asa cum cei nascuti peste zece ani vor fi mai destepti decat ei… Secretul acestei evolutii consta de fapt in cresterea procentului de «utilizare» a creierului nostru, care inca nu este exploatat la capacitatea maxima.
Foto: Shutterstock.com
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3