Copiii „digitali”

Cum sa fii inteligent emotional? In primul rand, iti cunosti sentimentele, ti le controlezi, te automotivezi in orice ai face, apoi inveti sa cunosti sentimentele celor din jur si iti construiesti relatii cu ei. Exemplu: daca pustiul tau vrea sa obtina ceva de la tine, atunci se poarta frumos, isi face patul, isi strange jucariile sau alte lucruri care stie ca iti plac.

Recunosti acest comportament? Daca da, probabil ca intr-o prima etapa te-ai gandit ca ai in preajma un micut santajist. Lasa-l in pace! A inceput deja sa-si construiasca inteligenta emotionala. Studiile arata ca, daca va excela la acest capitol, e posibil sa il vezi pe lista celor mai de succes oameni.

Bombardament cu informatii

In toiul tuturor discutiilor legate de IQ si inteligenta emotionala, ne mai macina o intrebare. Ne lasam copiii sa fie bombardati de informatii sau ii ducem la tara si ii ferim cum putem de televizor si internet? Mai intai, o precizare pentru aceia care au doar baieti sau doar fete si care se intreaba in ce masura ar putea fi mai afectati unii decat ceilalti de ceea ce vad sau aud in jur.

„Nu exista diferente intre fetite si baietei in ceea ce priveste felul in care fac fata acestui bombardament informational, ne spune psihologul Cristiana Haica, de altfel convinsa fiind ca micutii nostri sunt mult mai destepti decat am fost noi la varsta lor. Exista o explicatie simpla in acest sens, si dovedita stiintific.

„Din pricina bombardamentului informational, cortexul cenusiu se dezvolta mai mult si mai repede decat in conditii de nestimulare ori stimulare scazuta. Centrii nervosi sunt stimulati cu fluxuri tot mai mari de informatii si, drept consecinta, ei isi dezvolta capacitati de reactie mai bune.

Pe de alta parte, nu as putea spune daca «desteptaciunea» asta mai mare este o consecinta a zilei de azi sau o consecinta logica a evolutiei omenirii si a achizitiilor cunoasterii. Bombardamentul erei digitale la o varsta foarte mica, doi-trei ani, poate avea ca efect nu numai un copil precoce, ci si unul obosit timpuriu.

Insa copilul este expus oricum acestui noian informational – si nu e o solutie sa-l izolezi pe vreun varf de munte. Chiar daca l-ai putea feri pentru o perioada, supus fiind din nou unui flux mare de informatii ar putea deveni anxios si depresiv. Deci, ori tii pasul, ori…. tii pasul!, crede Cristiana Haica.

Inteligenta si sexul

Acum cativa ani, cercetatorii au constatat ca exista modificari la nivelul creierului copiilor supradotati. Este posibil atunci ca inteligenta sa influenteze dezvoltarea fizica a copiilor?

Vasile Vidlescu este un medic pediatru cu experienta. Din 1970 incoace, i-au intrat in cabinet mii de copii. Cat de diferite sunt generatiile? „Cei mai tineri dintre pacientii mei sunt poate mai destepti; au, e adevarat, o putere mai mare de concentrare, dar o capacitate fizica mult mai mica.

Acest fenomen poate duce la aparitia tulburarilor de statica ale copilului si la obezitate. Si sigur duce la o maturizare sexuala mai rapida. E suficient sa observam in acest sens scaderea varstei la care apare prima menstruatie. Daca acum 30 de ani aparea la 13-14 ani, acum prima menstra se instaleaza la 10-11 ani, in multe cazuri chiar mai devreme.

E vorba de o intreaga generatie si nu de cazuri rare. De asemenea, si dezvoltarea sexuala la baieti e mult mai rapida decat ce consideram pana nu demult normal. Din puzzle-ul nostru mai lipseste o piesa. Sa ne indreptam usor atentia si asupra gradinitei. Expresia 7 ani de-acasa ar putea fi inlocuita foarte bine cu 7 ani de la gradinita.

Cum multi dintre parinti nu au alta solutie decat sa-si duca copilul la gradinita de indata ce poate sa mearga la olita, rolul educatorilor devine din ce in ce mai important. In primii sapte ani se pun bazele pentru dezvoltarea ulterioara, si orice „lacune se recupereaza foarte greu, iar uneori, niciodata.

Maria Dima este educatoare din 1976 si crede ca membrii „promotiei 2007 sunt dramatic mai activi si mai rapizi decat parintii lor. „In termeni de inteligenta, nu stiu daca se poate face o comparatie intre generatii, atata vreme cat nu pornesti de la aceleasi premise. Evident ca multitudinea de informatii la care sunt expusi acum cei mici isi spune cuvantul, dar nu neaparat intr-un sens pozitiv.

Toate jocurile lor sunt o copie fidela a desenelor animate si a jocurilor de pe calculator. Nu ma intelegeti gresit, sunt adepta folosirii calculatorului de catre adulti in sprijinul informarii si formarii copilului, dar de multe ori jocul lor devine extrem de violent. In loc de concluzie Nu stiu daca pustii nostri sunt mai inteligenti decat noi.

Dar pot sa va spun ca, in timp ce scriam acest articol, fiul meu in varsta de aproape opt luni a inceput sa mearga fara ajutor, cu o viteza care ma sperie. In urma cu trei saptamani abia reusea sa stea bine in fundulet, iar acum face excursii. Eu am mers binisor de-abia la un an…

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau
Buton