Se poate intalni absenta sau intarzierea limbajului, dar si utilizarea distorsionata' a acestuia. Parintii pot remarca utilizarea intr-un mod impropriu, atipic, non-functional a jucariilor. Copilul poate pieptana la nesfarsit o papusa, poate inchide si deschide intruna usa unei masinute, poate invarti ore in sir roata unei locomotive, poate privi incontinuu cum curge apa dintr-un robinet.
O persoana cu autism nu va manifesta toate aceste modificari; in fiecare caz in parte vor fi prezente aceste tulburari in combinatii si de intensitati diferite. Doi copii cu acelasi diagnostic pot fi extrem de diferiti.
Stabilirea diagnosticului se face pe baza examinarii copilului, a relatarilor parintilor si prin excluderea altor afectiuni. Medicii vor solicita de la parinti un istoric cat mai amanuntit. Evaluarea copilului trebuie facuta atat de medicul specialist neurolog, cat si de medicul psihiatru.
Acestia vor elimina alte afectiuni cum sunt psihozele (schizofrenia), sindromul de cromozom X fragil, surditatea, tulburarile de limbaj, epilepsia, bolile metabolice, intoxicatiile, tulburarile psihocomportamentale consecinta a abuzului/neglijarii copilului etc.
Iata cateva teste pentru a diferentia autismul de alte situatii:
Convulsiile si activitatea motorie anormala pot fi remarcate la multi dintre copiii autisti. Toate aceste date clinice si paraclinice sunt instrumente utilizate de specialisti.
Pentru parinti, insa, sesizarea anumitor anomalii de comportament si miscare la propriul copil poate fi un lucru dificil de realizat. Comparatia cu bebelusi de aceeasi varsta nu este intotdeauna relevanta, fiecare avand un ritm propriu de dezvoltare si fiind stimulat diferit de catre familie.
Este evident ca acesti copii au nevoie de o ingrijire speciala. Pentru a obtine un maxim de dezvoltare pentru un anumit coeficient de inteligenta si in contextul particularitatilor fiecarui caz, ajutorul specializat trebuie sa fie acordat cat mai devreme.
De aceea, diagnosticarea precoce are o importanta covarsitoare. Fiecare copil trebuie sa beneficieze de o abordare individuala cu tehnici specifice ariei comportamentale, educationale sau psihologice. Autismul este o afectiune cronica. Nu exista un tratament medicamentos sau chirurgical care sa o vindece.
Mesajul acestui articol este de a te adresa medicilor fara intarziere daca unele dintre dizabilitatile mentionate in aceste randuri caracterizeaza comportamentul propriului tau copil. El are nevoi speciale de care nu trebuie privat si de care trebuie sa beneficieze cat mai repede. Caldura, perseverenta, intelegerea si priceperea celor din jurul acestui copil ii pot lumina viata.
Text: Dr. Alexandra Cozinov;
Foto: Shutterstock.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3