Roseola Infantum, cunoscuta si ca Exantemul Subit, este o infectie virala usoara, foarte comuna in randul copiilor, motiv pentru care se si numeste popular a sasea boala a copilariei.
Roseola Infantum se caracterizeaza printr-o febra mare, ce debuteaza brusc si care dureaza intre trei si cinci zile. Febra poate fi insotita de congestie nazala usoara si scaune moi.
Dupa ce febra dispare, apare o eruptie rosiatica ce poate dura una-doua zile. Eruptia in sine nu este contagioasa.
Roseola este o boala usoara, cauzata de doi posibili virusi (virusurile herpetice umane 6 si 7), ce apare subit si dispare adesea fara tratamment.
Este caracteristica bebelusilor cu varste cuprinse intre 6 si 24 de luni, iar in medie boala apare in jurul varstei de 9 luni.
Mult mai rar, boala poate afecta si copii mai mari, inclusiv ajunsi la varsta adolescentei.
Studiile au aratat ca majoritatea celor infectati cu virusurile herpetice 6 si 7 nu prezinta simptome evidente.
Adesea, sistemul imunitar elimina virusul din organism inainte de dezvoltarea oricaror simptome.
Pentru cei care dezvolta insa o infectie virala, cel mai frecvent nu exista niciun efect advers.
Singurii indivizi supusi unui risc de dezvoltare a unor potentiale complicatii sunt nou-nascutii (in primele 6 saptamani de viata), persoanele ce efectueaza chimioterapie si persoanele imuno-compromise.
In cazurile de infectare, febra este adesea cel mai deranjant simptom, motiv pentru care majoritatea medicilor recomanda antipiretice (medicamente menite sa scada febra), pentru a diminua disconfortul.
In cazul copiilor mai mici, e probabil ca medicul sa recomande medicamente precum paracetamol sau ibuprofen.
NB! Chiar daca nu exista tratament, altul decat simptomatic pentru cea de-a sasea boala a copilariei, este esentiala prezentarea la medic pentru un diagnostic corect si pentru a exclude alte posibile boli, ce se prezinta similar.
Sursa: medicinenet.com