Necesarul de apa variaza in functie de bebelus. Poti incepe prin a-i da cate o lingura de apa dupa masa si inainte de restul de portie de san sau de biberon. Creste treptat cantitatea de apa pana ce bea maximum 120-180 ml de apa pe zi. Mentine aceasta cantitate maxima pana cand bebelusul implineste un an, pentru a te asigura ca, desi cel mic bea si alte lichide, cantitatea de lapte consumat ramane aceeasi.
Pe langa faptul ca ajuta rinichii, apa ii este necesara organismului bebelusului pentru a o inlocui pe aceea care se pierde prin urina, scaun, transpiratie si respiratie (asa cum se poate observa atunci cand este frig afara). El se hidrateaza din lapte, apa, suc si mancare. Trebuie sa te asiguri ca bebelusul consuma suficiente lichide pentru a preveni deshidratarea, mai ales in zilele toride.
Cere sfatul pediatrului in legatura cu cantitatea de apa pe care trebuie sa o bea bebelusul tau.
A ingera suficiente lichide este la fel de important pentru un bebelus ca pentru un adult, poate si mai important, deoarece proportia de apa din organismul unui bebelus este mai mare decat cea din organismul unui adult.
Bebelusii nu se deshidrateaza usor, deoarece principala parte a dietei lor este fluida. Dar bebelusul tau se poate deshidrata daca sufera de varsaturi sau diaree, deci ai grija sa consulti medicul pediatru.
Nu folosi apa de la robinet deoarece poate contine metale grele (cadmiu, mercur, plumb) depuse in urma lucrarilor de instalatie de apa si canal.
La aproximativ 7 luni, poti incepe sa ii dai bebelusului suc de fructe diluat, dulce.
Este important ca sucul sa nu inlocuiasca laptele. Pentru a mentine cantitatea de lapte matern/formula, limiteaza cantitatea de suc la 90-120 ml pe zi. E posibil ca bebelusii care consuma prea mult suc sa nu mai bea suficient lapte matern sau formula pentru a obtine grasimile, caloriile si proteinele de care au nevoie pentru o crestere adecvata. Prea mult suc si prea putin lapte matern sau formula pot afecta cresterea bebelusului si pot face ca acesta sa aiba o greutate si o inaltime sub cele normale.
Sucul de mere e foarte popular, deoarece riscul sa produca o alergie este mic. Foloseste doar suc de mere produs exclusiv pentru bebelusi, sortiment supus unor teste minutioase. Asigura-te ca orice suc pe care il dai bebelusului este pasteurizat – acest lucru ar trebui sa fie indicat pe eticheta. Bauturile la sticla, conserva si cutie depozitate pe rafturile supermarketului la temperatura camerei ar trebui sa fie pasteurizate.
Daca ii dai bebelusului sucuri comerciale pentru bebelusi, ai grija sa pui imediat la frigider sticlutele deschise si portiile ramase si sa le acoperi. Pentru ca bebelusul sa beneficieze de o crestere adecvata, el are nevoie in fiecare zi de o cantitate recomandata de lapte matern sau formula. Apa si sucul nu ar trebui sa inlocuiasca laptele matern/formula.
Pana cand implineste un an, bebelusul poate consuma 90-120 ml de suc nediluat zilnic, ne recomanda expertii.
Sursa: cartea Alimentatia copilului, Editura Litera 2010, www.litera.ro.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2