Un bebelus care consuma doar lapte matern sau o formula asemanatoare ar trebui sa bea aproximativ 75 ml de lapte pentru fiecare 500 g de masa corporala.
Laptele matern sau o formula asemanatoare este cel mai important aliment pentru bebelus in primul sau an de viata si, mai ales, in primele 8 luni. Este foarte important ca introducerea hranei solide sa nu diminueze cantitatea de lapte matern sau de formula consumata. Din punct de vedere caloric, nu exista niciun aliment solid la fel de nutritiv pentru bebelus ca laptele matern sau formula. Initial, alimentele solide trebuie sa fie doar un supliment pentru laptele matern, nu sa il inlocuiasca. Daca bebelusul nu bea cantitatea de lapte matern sau formula recomandata pentru varsta sa, renunta la hrana solida din regimul sau alimentar, pentru ca micutul sa revina la hranitorul laptic.
Daca bebelusul are mai mult de 6 luni, nu ar trebui sa bea mai mult de 960 ml-1,2 l de formula pe zi. Daca bebelusul doreste mai mult, ofera-i, in schimb, apa. Daca nu bea apa, ofera-i suc pasteurizat si diluat. Nu uita ca regula „nu mai mult de 960 ml pe zi se aplica doar pentru bebelusii mai mari de 6 luni. Inainte de varsta de 4-6 luni, expertii spun ca prea multa formula nu este o problema si ca unui bebelus infometat trebuie sa i se dea biberon in loc de hrana solida.
Laptele matern sau formula este singurul tip de lapte pe care trebuie sa il dai bebelusului in primul sau an de viata. Laptele de vaca are mai multa sare decat laptele matern/formula, iar continutul de proteine este diferit, comparativ cu cel matern, deci proteinele pot ramane in rinichii bebelusului. Daca-i dai copilului prea devreme lapte de vaca, este posibil sa capete o alergie la lapte, mai ales daca este sensibil.
In primul an de viata, laptele de vaca nu trebuie sa fie folosit ca un inlocuitor al laptelui matern sau al formulei, insa nu e nicio problema daca il introduci ca ingredient al preparatelor solide din regimul sau alimentar.
Laptele de vaca expune nou-nascutul riscului de a deveni anemic, deoarece contine o cantitate redusa de fier, dar si de vitamina C, care ajuta si la absorbtia fierului. Si, mai mult decat atat, laptele de vaca poate irita tractul digestiv al bebelusilor foarte mici (pana in 6 luni) si poate provoca mici sangerari.
Pentru un bebelus este necesara o cantitate zilnica de apa egala cu 15% din masa lui corporala.
Apa este importanta pentru buna functionare a rinichilor. Atunci cand incepi sa introduci alimentele solide, trebuie sa ii dai bebelusului putina apa dupa si intre mese. Apa va ajuta rinichii sa dilueze toxinele mai concentrate din hrana solida.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2