Situatia 3 – Anxietatea sociala
Anxietatea generalizata si cea sociala manifestata ca o frica de a fi evaluat negativ in public, frica de a se face de ras daca va spune ceva gresit, frica de a nu gresi.
Apare la varsta gradinitei si poate urmari proprietarul' tot restul vietii sale, evoluand in alte forme mult mai dificile de anxietate, daca nu este tratata la timp.
Apare de cele mai multe ori la copiii carora li se spune sa nu te faci de ras/ sa nu ma faci de ras', sa vii cu note mari', o sa rada lumea de tine' etc.
Copilul va fi reinvatat sa evalueze problemele, sa anticipeze consecintele pozitive sau negative si sa gaseasca solutii de iesire din aceste situatii.
Situatia 4 – Frica de moarte
Frica de moarte – de moartea parintilor, bunicilor- este o frica ce apare in jurul varstei de 6 ani si este extrem de intensa uneori, generand comportamente disfunctionale.
Fie ca ajunge sa isi sune parintii de zeci de ori pe zi, fie ca aduna mancare prin dulapuri ca nu cumva sa ajunga sa moara de foame, are cosmaruri cu moartea parintilor – este o etapa care poate fi depasita relativ usor de copil daca are suport adecvat din partea adultilor din jur.
Aceasta este situatia in care cel mai bine ar fi sa se apeleze la ajutorul unui psiholog, caci de multe ori putem face mai mult rau decat bine prin natura explicatiilor.
Situatia 5 – Frica de monstri
Frica de monstri din copilarie se poate transforma in frica de fantome/ diavoli la scolarul mic, de hoti la cei mai mari, aceste frici fiind potentate si de un mediu familial deschis catre astfel de credinte.
Atat timp cat copilul creste cu convingerea sadita de familie ca monstrii exista doar in creatiile din tv si cinema, ca sunt numai rodul imaginatiei unora, ca nu exista in realitate, cat timp nu este amenintat ca vine bau-bau, copilul nu va dezvolta astfel de frici.
Nu vom interzice copilului sa vorbeasca despre aratarile de care se teme, dar nici nu vom arata ingrijorare excesiva si nu vom crea o drama din aceste frici.
Situatia 6 – Frica
Frica apare din instinctul de autoconservare, care consta in apararea insotita de schimbari fiziologice.
Ca sa limitam daunele produse de fricile copilariei si sa prevenim aparitia anxietatii, nu vom suprasolicita fantezia copilului: vom cumpara jucarii corespunzatoare varstei, nu-i vom permite accesul la filme sau desene animate cu caracter violent.
Nu vom uita sa adaptam pretentiile noastre la tipicul emotional al copilului – copiii emotivi si sensibili, precum si cei cu o imaginatie bogata sunt mai predispusi la frica.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2