3. Sportul intareste mintea – este deja un loc comun de a vorbi de copii supra-dotati in termeni de „soareci de biblioteca'. Ori nimeni nu-si imagineaza un soarece de biblioteca altundeva decat in biblioteca, singurul efort pe care il depune fiind canalizat pe rosul unor cotoare de carti.
Daca sesizezi o aplecare crescuta spre cultivarea mintii in cazul copilului tau, nu ezita sa te ocupai si de corpul lui. Propune-i activitati sportive, inscrie-l la vreun club de atletism, inot sau orice altceva care ar putea sa asigure ca, la un moment dat, la varsta adulta, corpul nu se va supara pe minte, lasand-o balta intr-un moment cheie si facandu-i cadou un infarct sau un accident vascular cerebral.
4. Inteligenta emotionala conteaza – in mod obisnuit, suntem foarte sensibili la performantele intelectuale ale copiilor nostri. La felul in care ei fac asociatii, retin poezii sau cantecele, recunosc litere sau utilizeaza limbajul. Mult mai putin par sa conteze (pentru ca asa am fost educati) abilitati care apartin sferei inteligentei emotionale.
Recunoasterea emotiilor, empatia, abilitatile de interactiune sociala pot sa constituie subiect de lauda atunci cand sunt performate de copii, dar nu sunt niciodata in prim-plan – mai ales daca este sa le punem in balanta cu performantele mai „academice' de tip memorie buna sau gandire flexibila. Cu toate acestea, un adevarat genial (chiar daca nu va lua premiul Nobel pentru cine stie ce descoperire), este acela care are o inteligenta dezvoltata plenar.
Nu orice context e optim pentru stimularea gandirii
Faptul ca optezi pentru o formula educativa precoce (de exemplu, gradinita) sau ca vrei sau esti nevoit sa-l lasi pe copil in grija bunicilor nu aduce cu sine, in mod neaparat, beneficii in ceea ce priveste stimularea mintii.
Bunicii, de multe ori, pot sa fie foarte permisivi sau ingaduitori, iar nu toate gradintele au o oferta educativa variata. Degeaba materialul e bun, pentru ca, dupa cum bine stii, dintr-un cupon de matase fina poti la un moment dat sa incropesti o oribila camasa pe care nimeni, nici la un bal mascat de mana doua, nu-si va dori sa o poarte.
Ce urmarim cand mergem la psiholog?
Daca il banuiesti pe copilul tau de o inteligenta peste medie, poti sa iti confirmi aceasta suspiciune apeland la serviciile unui psiholog.
Acesta iti va putea da o serie de informatii si sfaturi care pot sa fie utile in felul in care iti vei educa odorul. Ca pentru orice serviciu, trebuie sa fii informati asupra lucrurilor pe care le veti solicita si pe care le vei obtine. Mai jos sunt cateva informatii utile de acest gen:
– Majoritatea testelor de inteligenta reflecta nivelul inteligentei academice – pentru testarea micutilor, inca de la varste foarte timpurii, oamenii de stiinta s-au zbatut ca sa puna la punct o serie de probe care sa identifice in mod acurat coeficientul de inteligenta (IQ, de la englezul intelligence coefficient). Evident, cu cat IQ este mai mare, cu atat aveti un copil mai inteligent.
Poti sa te mandresti atunci cand el depaseste cu bine suta, iar de la 130 -140 vorbim deja de candidati la genialitate. Exista insa un dar… IQ-ul nu vorbeste, de cele mai multe ori, decat de capacitatile academice generale. Cu cat este mai mare, cu atat este mai posibil ca rezultatele scolare sa fie mai bune la materii precum matematica si fizica, dar un IQ ridicat nu este garantul unei reusite in viata sau in familie.
– Pentru copii, diferenta intre varsta mentala si cea cronologica poate sa dea masura desteptaciunii – majoritatea probelor de inteligenta aplicate la copii vorbesc despre asa-numita varsta mentala. Astfel, un copil poate sa aiba varsta cronologica de 4 ani, dar varsta lui mentala (adica caracteristicile gandirii, rationamentelor sau abilitatilor) sa fie la nivelul unui copil de 6 ani (aceasta reprezentand varsta mentala).
Cu cat diferenta este mai mare intre varsta cronologica si cea mentala – in favoarea varstei mentale – cu atat vorbim de un copil mai inteligent. Daca psihologul nu se face foarte clar inteles, atunci cand testeaza nivelul de inteligenta al copilului, poti sa-i pui intrebari suplimentare pentru a afla la ce nivel este situat copilul din punct de vedere al varstei mentale.
– Putini psihologi urmaresc (sau stiu sa urmareasca) elemente legate de inteligenta emotionala si cea sociala – cu siguranta faptul ca mergi sa iti evaluezi copilul poate sa aiba o serie de avantaje. Daca reusesti sa gasesti un psiholog care sa fie capabil sa testeze si elemente de inteligenta emotionala (care, de obicei, se fac pe baza unor probe mai putin structurate ca in cazul inteligentei academice), ai sansa sa iti faci o privire de ansamblu mai buna cu privire la capacitatile, abilitatile si punctele slabe ale copilului tau.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3