Alcoolul
Consumul de alcool in cantitati mari poate duce la o crestere precara a copilului, inteligenta redusa, fizionomie aparte si chiar la moartea copilului.
Cafeaua
Organismul femeii insarcinate metabolizeaza mai incet cofeina, mai ales in ultimele luni, deci daca bei multa cafea, incearca sa o reduci.
Exercitiile fizice
O jumatate de ora de exercitii fizice te va ajuta sa te simti incalzita, iar inima si plamanii sa lucreze mai intens, te va ajuta sa iti pastrezi sanatatea si forma fizica. Te va ajuta sa tii sub control cresterea in greutate din timpul sarcinii si sa eviti unele neplaceri frecvente.
Opteaza si pentru exercitii de intindere si intarire. Acestea extind muschii prin gama completa de miscari si te ajuta sa iti mentii corpul puternic.
Consulta medicul inainte de a incepe programul de exercitii in sarcina, daca ai avut inainte avorturi spontane sau probleme cu spatele.
Relaxarea
Relaxarea este una dintre modalitatile importante de control al stresului. Oamenii se relaxeaza in moduri diferite. Unii prefera sa nu faca nimic, altii prefera o schimbare de activitate, decor sau ritm.
A fi insarcinata este cea mai buna scuza pentru a te relaxa.
Masajul
Masajul in perioada de sarcina poate fi foarte calmant. Este un ajutor vechi pentru relaxare, reduce stresul, este nemaipomenit pentru durerile de spate, gat si picioare, imbunatateste circulatia sanguina si ajuta la desumflarea picioarelor (frecventa in ultimul trimestu de sarcina), pastreaza pielea elastica si previne aparitia vergeturilor.
Controlul stresului
Nivelurile crescute de stres din organism pot pune mari probleme unei sarcini. Femeile stresate pe perioada sarcinii prezinta riscul de a-si mari activitatea sistemului imun, ceea ce poate duce la o nastere prematura sau preeclampsie.
Text: Iulia Sandu
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2