Rahitismul la copii

Principalele semne ale rahitismului

  • La sugar, toracele iese in afara – ultimele doua–trei coaste ies in relief. In loc ca toracele sa fie cilindric, va fi „evazat.
  • Mataniile costale, apar acolo unde coastele se leaga prin cartilagii de stern. Cartilagiile devin mai evidente si se aseamana cu un sirag de matanii.
  • Fruntea se bombeaza (fruntea este olimpiana, spun medicii). Acest semn nu este insa foarte sigur. Uneori fruntea copilului poate fi bombata fara a avea vreo legatura cu rahitismul.
  • Picioarele sunt in forma de paranteza. Atunci cand copilul incepe sa sa ridice pe propriile picioare, acestea se vor curba si vor semana cu doua paranteze.
  • La maini, copiii cu rahitism au niste „bratari specifice. La inchietura miinilor, extremitatea oaselor devine „evazata, oasele sunt proeminente si ies in evidenta, doformandu-se.
  • Fontanela nu se inchide, mai ales dupa ce copilul a trecut de un an si jumatate.

Nu-i dai vitamina cu lingurita!
Cum se administreaza vitamina D? In nici un caz nu este recomandabil sa-i dai copilului picaturi de vitmina D cu lingurita, pentru ca o parte din medicament cu siguranta va ramane pe ea.

Sticluta cu vitamina are un picurator special, asa ca medicii te sfatuiesc sa-l folosesti. Daca din greseala pica trei picauturi, tine cont ziua urmatoare si da-i mai putin cu una. Daca se intampla sa-i dai mai mult cateva zile la rand, sari o zi.

In ceea ce priveste momentul cel mai bun din zi in care ii poti da suplimentul de vitamina D, medicii te sfatuiesc sa o faci inainte de masa, mai ales daca ai un copil sensibil la adaosurile dupa masa si care obisnuieste sa le elimine prin voma.

Daca nu are astfel de probleme, nu are nici o importanta daca ii dai suplimentul inainte sau dupa masa.

Injectiile cu vitamina D
Inainte de 1990 profilaxia rahitismului se facea cu ajutorul injectiilor. Din doua in doua luni se dadeau doze mari, de 200.000 de unitati, mai intai in maternitate, la doua luni, la patru luni, la sase, noua luni si un an.

Dupa varsta de un an, se faceau injectiile din sase in sase luni. Acest gen de tratament se mai foloseste si astazi, atunci cand copilul are probleme de absorbtie, vitamina luata pe cale orala neavand efect.

O parte din doza de vitamina D ne-o luam din alimentatie. In pielea fiecaruia dintre noi exista provitamina D care, sub actiunea razelor ultraviolete, se transforma in vitamina D activa.

Cum expunerea la soare nu este posibila decat in lunile calde, aceasta lipsa trebuie suplinita prin aport de vitamina D. Dupa ce copilul implineste varsta de doi ani, suplimentarea nu se mai face tot anul, ci doar in perioada rece, pana la implinirea varstei de sapte ani.

Alimentatia corecta
Vitamina D este liposolubila, ceea ce inseamna ca o vei gasi doar in alimentele care contin lipide, adica in carne (de vita, pui, peste), in unt si in galbenusul de ou. In nici un caz nu o vei gasi in legume. In perioada de iarna nu este cazul sa obligi copilul sa manance mai multe alimente care sa contina D.

Profilaxia descrisa mai sus este suficienta. In prevenirea rahitismului, laptele si iaurtul au un rol important. Chiar daca copilul a trecut de sase luni iar alimentatia i-a fost diversificata, da-i in continuare in jur de jumatate de litru de lactate pe zi, care ramane cea mai importanta sursa de calciu si care se absoarbe excelent in organism.

Chiar daca pe multe margarine scrie ca sunt imbogatite cu vitamine, inclusiv D, nu le folosi pentru copil. Contin si E-uri care pot fi periculoase pentru sanatatea micutilor. Mult mai bune sunt untul si iaurtul naturale.

Vitamina D – mai putina vara si mai multa iarna?
Depinde. Acest lucru nu-l poate stabili decat pediatrul copilului, orientandu-se si dupa alte semne pe care le sesizeaza dupa ce il consulta.

Daca constata indicii ale rahitismului de genul deformari osoase, de torace, frunte, atunci doza de vitamina D trebuie crescuta (la patru picaturi pe zi in loc de doua). Cu cat copilul are o rata de crestere mai mare (creste peste medie in greutate), cu atat doza de vitamina trebuie sa fie mai mare (copiii grasuti au o nevoie mai mare de suplimentare).

Text: Iulia Marin, Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate
Buton