Parinti doar in timpul liber

Si revolta' apare
La mamici, revolta care se naste din imposibilitatea de a avea si cariera, si viata de familie se manifesta de obicei prin a lua o pauza' de la serviciu, fie prin concedii medicale, fie prin schimbarea jobului, pentru ca sentimentul datoriei fata de familie, mai ales fata de copil, este foarte puternic.

La tatici, revolta se mai poate manifesta uneori si prin dezertarea din ambele roluri, prin aruncarea sa in vartejul unui surogat de viata de burlac, mergand tot mai des cu baietii' serile sau incercand o aventura cu o oarecare, dornica sa acorde atentie si afectiune unui domn aflat in dificultatea de a gasi un echilibru in viata sa.
Barbatii aleg calea aceasta cand presiunea de acasa este mare, cand nemultumirea sotiei si a copiilor se manifesta zgomotos.

Cateva sugestii
Pentru multi dintre parinti, ideea de a aduce un venit suplimentar in casa luan­du-si un al doilea job – eventual, de weekend, poate parea minunata, poate chiar salvatoare, insa costurile' in echilibrul familial, in relatia cu copiii pot fi foarte mari. Ce mai poate fi facut?

  • Alegeti programul de lucru cu atentie – eventual sa poata si copiii sa va fie alaturi sau sa munciti extra cand ei dorm.
  • Luati cel putin o masa pe zi impreuna in weekend – fie ca este micul dejun, fie cina, prilej de dialog real.
  • Economisiti cat mai mult din timpul vostru in favoarea copiilor, platiti pe altcineva sa faca curat in casa sau cumparaturi.
  • Renuntati la tv si stati impreuna cu familia petrecand cat mai bine impreuna timpul ramas.
  • Exploatati timpul ramas din zilele lucratoare, planificand activitati in acele cateva ore cand sunteti cu totii acasa.
  • Faceti cat mai multe lucruri impreuna – gatit, curatenie – si stabiliti regula inchiderii mobilului pe timpul cat sunteti acasa.

Autoevaluarea rolurilor

  1. Desenati un cerc mare pe care il impartiti in 24 de felii' reprezentand orele unei zile. Colorati diferit feliile corespunza­toare ro­lurilor voastre si denumiti-va rolurile cum doriti – de exemplu, rolul de salariat, de tata/mama, de sotie, prietena, de femeie de serviciu', de eu inconstient (pentru orele de somn), eu fiziologic (pentru orele de igiena personala, alimen­tatie etc.), si nu uitati rolul de eu pur si simplu' (orele acordate necesita­tilor si placerilor personale – orice imi face mie placere).
     
  2. Evaluati proportia de timp pe care o acordati fiecarui rol si identificati acele roluri care va ocupa cel mai mult timp – respectiv, cel mai putin.
     
  3. Redistribuiti rolurile si suprapuneti unele dintre ele, astfel incat sa va ramana minim o ora pe zi pentru fiecare din urmatoarele roluri: mama/tata, sotie/sot, eu pur si simplu' – acestea netrebuind amestecate cu alte roluri.

Marturiile unei mamici
De cativa ani buni lucrez si sambata, iar de doua ori pe luna, si duminica. Copilul meu pare fericit, are tot ce ii trebuie, sotul meu se ocupa de el in weekendurile in care eu lucrez. De curand, am aflat ca copilul meu are o problema medicala ce nu sufera amanare. Am intrat in panica: nu reuseam sa imi fac timp pentru a rezolva aceasta situatie a copilului.

Mi-am luat cateva zile libere pentru asta si am descoperit ca am un copil mare, care a crescut neavand rabdare sa ma astepte sa fiu si eu mama – un copil pe care nu il cunosc, nu stiu cum ii place sa isi petreaca timpul…

Text: Cristiana Haica; Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Relatii
Buton