Neplaceri si accidente de vara

Concediu in strainatate
Pentru cei care isi petrec concediile de vara in strainatate, ei trebuie sa fie informati despre normele de igiena speciale din tara respectiva, despre necesitatea unor vaccinari suplimentare inaintea plecarii, iar copiii cu un stomac sensibil trebuie sa evite consumul de alimente necunoscute.

Atunci cand pregatim bagajul, trebuie sa nu uitam o trusa de prim-ajutor, ce va contine medicamente recomandate de medicul pediatru pentru fiecare afectiune in parte!

Prim-ajutor
Daca expunerea continua suplimentar, insolatia avanseaza, starea generala a copilului se agraveaza, acesta prezentand piele fierbinte si uscata, respiratii rapide, letargie (raspuns mai slab la stimuli), eventual inconstienta, coma.

Pana la sosirea ambulantei, se incearca scaderea temperaturii corpului, dar administrarea de lichide va fi facuta doar de catre personalul medical.

Bebelusii pot face insolatie daca sunt prea gros imbracati sau daca sunt tinuti mult timp in caldura. Pe timpul verii, parintii nu isi vor lasa niciodata copiii nesupravegheati in masina parcata, chiar si cu geamul deschis.

Muscaturi si intepaturi
Tot in acest sezon, un pericol pentru sanatatea celor mici poate fi reprezentat de muscaturile de caine sau intepaturile de insecte. Cainii pot fi mai agresivi din cauza caldurii, iar muscatura este cu atat mai periculoasa cu cåt zonele de piele expuse sunt mai numeroase.

Rana trebuie dezinfectata iar daca este vorba de un caine nevaccinat, este necesara administrarea vaccinului antirabic la copil. Intepaturile de insecte pot fi fara urmari severe in majoritatea cazurilor, insa exista si situatii ce necesita prezentarea la medic.

Despre indigestie
Indigestia este o afectiune a tubului digestiv, manifestata prin dureri abdominale, insotita sau nu de greata, varsaturi, balonare, pirozis , reflux si regurgitatii.

Cauza principala este consumul anumitor alimente in cantitate prea mare, prea rapid. Indigestia apare frecvent la copii in timpul verii, mai ales in concedii, prin consumul exagerat de sucuri acidulate, mancaruri tip fast-food, dulciuri, toate consumate in viteza, de obicei in timpul jocului, fara a fi asezati la masa.

Se pot administra, la recomandarea medicului, medicamente ce ajuta la digestie, ce reduc aciditatea, refluxul sau balonarea, dar acestea nu sunt suficiente fara modificarea obiceiurilor alimentare.

Prevenirea se face prin evitarea alimentelor ce duc la aparitia acestor simptome, mese in cantitate mai mica, mai dese, cu respectarea timpului petrecut la masa si a unui interval de pauza pana la urmatoarea repriza de joaca, timp in care stomacul poate digera mancarea.

La caldura, acestea se pot deteriora mult mai rapid, devenind daunatoare pentru burtica unui copil. Ele se pot contamina cu bacterii, situatie in care, daca sunt ingerate, pot duce la imbolnavirea tuturor celor ce le consuma, acestia dobandind o toxiinfectie alimentara.

Cum prevenim accidentele
Un bun mod de a ne racori in zilele fierbinti de vara este o baie in piscina, in mare sau in lac. Inotul si activitatile acvatice sunt benefice oricarui copil, totusi apa poate reprezenta un risc major pentru cei mici. Copiii trebuie supravegheati in permanenta atunci cand se afla in apropierea unei ape.

Chiar cei mai mari, care stiu sa inoate, nu sunt feriti de pericol decat prin prezenta unui adult. In cazul in care un copil ramane scufundat mai mult timp, apa ii invadeaza plamanii.

Scoaterea copilului din apa trebuie facuta imediat, apelarea numarului 112 pentru urgente nu trebuie amanata, iar sansele de supravietuire ale copilului cresc daca in preajma exista o persoana cu experienta, ce poate aplica masuri de resuscitare cardio-respiratorie.

O atentie deosebita trebuie acordata si sariturilor in cap in apa. Atunci cand fundul piscinei este prea apropiat, cand fundul lacului sau al marii este denivelat, saritura in cap, cu lovirea fundului apei, poate provoca fractura coloanei cervicale, urmata de paralizia intregului corp sau chiar de deces.

Vara, majoritatea activitatilor sportive in aer liber se pot solda cu julituri sau lovituri, daca terenul nu este amenajat special pentru jocul copiilor. In caz de rani la nivelul pielii, aceasta se curata bine cu apa si sapun, apoi cu un dezinfectant local.

Nu se acopera cu plasturi, ci se lasa sa se vindece la aer. In caz de sangerare mai abundenta, poate fi necesara sutura pielii. Copiii pot fi feriti de accidente prin folosirea unui echipament corespunzator.

Text: Dr. Ilinca Tudose-Tranulis, medic rezident pediatru, Colaborator Asociatia Secretul Evolutiei si Clubul Copiilor Sanatosi
Foto: Shutterstock

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate
Buton