Nu e nevoie chiar să faci baie în lapte şi miere, aşa cum făcea Cleopatra, însă poţi folosi un strop de miere ca remediu natural pentru diferite probleme de sănătate. Specialiştii recomandă mierea raw, nepasteurizată, închisă la culoare (cum este mierea de Manuka).
Ca tratament pentru tenul acneic, pentru vindecarea arsurilor din bucătărie, pentru creşterea imunităţii, în probele digestive, iată cu poate fi folosită mierea.
Mască naturală pentru tenul acneic
Fiind un umectant (atrage apa la nivelul pielii), mierea hidratează tenul în profunzime şi calmează iritaţiile. De asemenea, are proprietăţi antibacteriene, ceea ce o recomandă pentru tenul acneic. Cea mai indicată este mierea raw, în formă brută, nepasteurizată, deoarece păstrează enzime active, care n-au fost distruse în procesul de încălzire.
Cum să o foloseşti: aplică mierea pe ten într-un strat subţire, ca o mască. Pune una-două linguriţe de miere într-un bol mic. Spală-te pe mâini şi nu te şterge. Cu degetele umede ia miere şi întinde-o pe faţă. După 10 minute, clăteşte faţa cu apă călduţă, apoi foloseşte o cremă hidratantă potrivită tipului tău de ten.
Vindecă arsurile din bucătărie
Data viitoare când eşti grăbită şi te arzi atunci când scoţi o tavă din cuptorul încins sau iei de pe aragaz oala cu ciorbă fierbinte, pune repede pe rană puţină miere. S-a dovedit că mierea calmează pielea arsă şi o ajută să se vindece mai repede.
Stimulează imunitatea şi calmează alergiile
Medicii sunt întru totul de acord: mierea calmează durerile în gât şi tusea şi stimulează imunitatea. Mierea conţine vitamine B, aminoacizi, enzime, dar şi minerale precum calciu și magneziu, bioflavonoide, antioxidanţi. Este utilă şi în alergii.
Cum să o foloseşti: mănâncă o lingură de miere în fiecare zi. În cazul în care cunoşti persoana de la care cumperi mierea şi ştii că este curată, foloseşte miere raw, nepasteurizată, din regiunea în care locuieşti, din flori care cresc în acea zonă. De asemenea, poţi să adaugi o linguriţă de miere în cana cu ceai sau poţi să o amesteci cu puţin oţet de mere sau cătină, pentru stimularea imunităţii.
Ameliorează problemele digestive
Antiinflamatoare , antimicrobiană (natura sa acidă împiedică dezvoltarea bacteriilor), mierea este benefică pentru sistemul digestiv. De asemenea, reglează peristaltismul (contracţiile musculare care apar de-a lungul tractul digestiv), fiind de ajutor în caz de constipaţie, diaree, sindrom de colon iritabil.
Foto: shutterstock.com