Monitorizarea sarcinii

Consultatiile din trimestrul II de sarcina
Consultatiile prenatale din trimestrul al doilea ofera informatii atat gravidei cat si medicului curant cu privire la evolutia sarcinii. De regula aceste consultatii vor cuprinde un examen clinic general, monitorizarea cresterii in greutate si a tensiunii arteriale.

Se noteaza data aparitiei primelor miscari fetale (data perceperii lor de catre gravida), intre 18-22 saptamani la primipare (gravide aflate la prima sarcina) si intre 16-20 saptamani la multipare. Se masoara inaltimea fundului uterin si a circumferintei abdominale la fiecare consult, se monitorizarea bataile cordului fetal (BCF).

Investigatii paraclinice in trimestrul doi:
– dublul test intre saptamanile 11-13 de sarcina sau
– triplu test intre saptamanile 15 -20 de sarcina.

In functie de varsta sarcinii, medicul impreuna cu pacienta, opteaza pentru Dublu sau Triplu test. Ambele sunt folosite pentru screening-ul defectelor de tub neural si a anumitor anomalii cromozomiale -Trisomia 21 (Sindromul Down) si trisomia 18.

Daca la unul din aceste teste apar modificari in sensul unui risc crescut pentru o malformatie fetala, urmatorul pas este efectuarea amniocentezei (intre saptamanile 16-20 de sarcina), pentru analiza cromozomilor fetali.

Tot in trimestrul al doilea pentru gravidele cu incompatibilitate in sistem Rh se recomanda depistarea anticorpilor anti-Rh (in saptamana 28), analiza care va fi repetata si in trimestrul al treilea.

Intre saptamanile 24-28 se va efectua testul oral de toleranta la glucoza, test folosit pentru depistarea diabetului gestational.
Intre saptamanile 20-24 de sarcina se recomanda efectuarea examenului ecografic de morfologie fetala.

Consultatiile din trimestrul III de sarcina
In cadrul consultatiilor prenatale din al treilea trimestru vor avea loc discutii despre evolutia sarcinii, monitorizarea tensiunii arteriale, cu efectuarea intre saptamanile 28-32 de sarcina a Roll-Over testului care depisteaza gravidele cu risc crescut pentru hipertensiune indusa de sarcina.

De asemenea, va fi monitorizata cresterea in greutate, aparitia edemelor la nivelul gambelor, prezenta miscarilor active fetale si se vor monitoriza bataile cordului fetal.

Controlul din trimestrul al treilea contine si pelvimetria interna (pentru aprecierea bazinului osos), examenul local pentru aprecierea starii colului uterin (scurtat, sters, deschis, aprecierea dilatatiei), stabilirea prezentatiei fetale.

Se recomanda evaluarea starii generale de sanatate prin examene paraclinice, hemograma cu formula leucocitara, glicemie, testul Vdrl, testul HIV, sumarul de urina, examenul secretiei vaginale, cultura streptococ-ului beta-hemolitic (35-37 saptamani).

In trimestrul al treile se recomanda doua examene ecografice, in saptamana 32 de sarcina si cu 1-2 saptamani inainte de nastere.

Pentru profilaxia rahitismului fetal se recomanda administrare de vitamina D2 intre saptamanile 32-36 de sarcina.
Daca este cazul, se poate recomanda si dozarea anticorpilor anti-Rh.

Pentru toate nelamuririle pe care le aveti discutati cu medicul curant si pregatiti un dosar cu analize si investigatii in sarcina.

Pentru informatii cu privire la consultul medical, pregatirea pentru nastere, stil de viata, recomandari medicale puteti consulta documentarul Jurnal de sarcina produs in cadrul proiectului First Bebe. Comenzi la www.firstbebe.ro sau prin email firstbebe@raa.ro.

Pentru cursuri prenatale si notiuni de ingrijire a nou-nascutului va puteti inscrie la cursurile First Bebe – www.firstbebe.ro.

Text: Dr. Lorena Iaut, medic specialist obstetrica/ginecologie;
Foto: Mikael Damkier/Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate
Buton