Bebelusii si animalele de casa

Poza de familie: mama, tata, cei doi copii si cainele casei. Sau pisica. Sau variatiuni pe aceasta tema. Oriunde, in lumea civilizata, familia inseamna si copii, si animale.

Copiii si animalele, intotdeauna o intalnire de gradul III. Fie ca animalul a fost primul venit sa umple un loc intr-o tanara familie ce si-a exersat atributiunile de parinti cu un catel, pisica sau ceva mai exotic – iguana mea dragalasa! – pana la aparitia unui bebelus, fie ca ai luat animalul dupa nasterea copilului.

Cert e ca atunci cand cele doua notiuni se intalnesc, se clatina din temelii echilibrul casei. Incep grijile de ambele parti. E sigur un bebelus in prezenta unui animal de casa? Si, la urma urmei, de ce sa iti complici existenta cu un animal?

Un animal de casa este o responsabilitate mare, asa incat, daca esti o persoana ocupata, care oricum petrece putin timp cu copilul, nu te gandi ca un catel va fi un cadou care va inlocui ceea ce tu ar trebui sa oferi.

Un catel ofera copilului posibilitatea de a-si cultiva anumite responsabilitati, de a-si dezvolta latura afectiva, de a-si gasi un prieten cu care va reusi sa comunice uneori chiar mai bine decat cu prietenii de-o seama. Un animal de casa poate fi si un bun stimul pentru a obtine anumite performante, caci timpul petrecut cu el poate fi considerat drept recompensa.

Dar un animal de casa este o sarcina in plus. Daca nu te vezi sambata dimineata la ora sase, afara, in ploaie, cu cainele de lesa, aruncata brutal din caldura asternutului, nu-ti lua caine. Ia-ti o testoasa, un papagal, sau o pisica.

Alergia, cea mai comuna problema
Riscurile strict medicale la care este expus un bebelus intr-o familie cu animale sunt alergiile si parazitozele. Alergiile la parul de animal, la dejectiile de pasari sau la hrana pestilor nu sunt o raritate.

Ele au un risc crescut de a se manifesta daca pustiul intra in contact cu alergenii mentionati inca inainte de doi ani, deci la o varsta frageda, sau daca exista o predispozitie genetica de a dezvolta o afectiune alergica. In plus, prezenta unei alte forme de alergie poate duce la continuarea marsului alergic in conditii favorizante.

Astfel, existenta unei dermatite atopice a sugarului, a unei bronsiolite sau bronsite bronhospastice, a unei eczeme sunt semne de existenta a unei atopii care se poate exacerba in prezenta unor alergeni, precum parul de animal.

Daca micutul e alergic la un animal, asigura-te ca ii gasesti vietatii un alt stapan. Acesta este un exemplu de asumare a responsabilitatii.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dezvoltare
Buton