Fara o monitorizare atenta, sarcina se poate complica, punand in pericol viata mamei sau a fatului (5 -20% din cazuri).
Ingrijirea prenatala este un concept aparut relativ recent in medicina, in prima decada a secolului XX. Inainte de secolul XX gravida vizita medicul pentru confirmarea sarcinii, fara a mai face alte consulturi pana la momentul nasterii.
Unul din obiectivele principale ale consultului prenatal este identificarea sarcinilor cu risc.
In plus, pe parcursul sarcinii gravida va discuta in permanenta cu medicul obstetrician pentru a intelege schimbarile prin care trece organismul ei (un studiu recent arata ca gravidele anxioase dau nastere frecvent unor nou nascuti cu scor Apgar mai scazut la nastere).
Ideal este ca o femeie care isi planifica o sarcina sa efectueze o evaluare medicala inainte de a ramane gravida pentru efectuarea analizelor de rutina, pentru a se informa cu privire la administrarea de vitamine (Acid folic cu trei luni inainte de sarcina) si asumarea unui mod de viata sanatos (renuntarea la fumat, alcool etc.).
Prima consultatie prenatala
Esentiala pentru identificarea factorilor de risc ce pot afecta mama sau fatul este consultatia in care se diagnosticheaza sarcina.
Aceasta cuprinde anamneza, furnizarea datelor personale ale gravidei si ale partenerului, date privind antecedente heredocolaterale, antecedente personale fiziologice si antecedente personale patologice.
Consultatia cuprinde de asemenea, un examen obstetrical si un examen clinic general cu masurarea greutatii, a inaltimii, a tensiunii arteriale si a pulsului.
Investigatiile paraclinice recomandate in general dupa primul consult curpind:
– aflarea grupului sangvin si a Rh-ului (atat al gravidei cat si al partenerului),
– hemograma cu formula leucocitara,
– glicemia,
– sumarul de urina,
– urocultura,
– antigenul HBS,
– testul HIV,
– testul VDRL,
– testul Torch (toxoplasma, rubeola, citomegalovirus, herpex simplex),
– examenul citologic Babes Papanicolau,
– examenul secretiei vaginale,
– examenul genetic al ambilor parteneri.
Primul consult presupune si un examen ecografic pentru confirmarea sarcinii, dar si pentru stabilirea varstei de sarcina.
Urmatoarele consultatii prenatale sunt recomandate periodic, la interval de o luna pana la saptamana 28-32 de sarcina, la interval de 2 saptamani intre saptamanile 32-36 de sarcina si saptamanal, in ultima luna (saptamanile 36-40) de sarcina.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2