Mama singura: ghid de supravietuire

Pentru ca nu mai erau racnete si usi trantite, fetele au devenit mai vesele, mai active, mai bune la invatatura. Ma ajuta foarte mult in casa si ma sustin emotional, spunand ca suntem ca niste surori, ca vom fi mereu impreuna si ne vom iubi mereu.

Nu au vorbit niciodata despre ceea ce simteau cand eu si tatal lor intram in conflict, dar acum se simt asa de eliberate, de fericite ca toate acestea au incetat… Chiar ma intreaba daca nu as vrea sa imi refac viata”.

Sub control!
„Nu am ales eu sa devin mama singura, nici macar nu am fost de acord cu divortul. Totul m-a luat prin surprindere dupa nasterea celui mai mic dintre copii. Nu am avut timp nici sa ma obisnuiesc cu ideea, nici sa imi fac un plan de actiune.

Dupa primele doua luni de panica, in care si eu si copiii o luaseram razna, s-a intamplat ca mama sa vina sa ia copiii in weekend la ea. Am ramas singura si inutila.

In prima zi am dormit non-stop, iar duminica am luat un caiet si am inceput sa scriu un program zilnic pentru mine si fiecare dintre copiii mei, si un miniplan de actiune pe termen scurt – cum sa fac sa ne ajungem cu banii si cu timpul.

Cand au revenit acasa, copiii au gasit o mama calma, zambitoare, care parea sa aiba totul sub control. Nu stiu cum, dar si copiii au devenit mai cooperanti, mai putin agitati, mai dornici sa participe si ei la treburile casei si nu ma mai chemau pe mine pentru orice prostioara”.

Cu fiecare zi, va fi mai bine!
A fi mama singura este, pana la urma, o chestiune de perspectiva – in multe casnicii, mamele sunt, de fapt, singure de mult. Doar ca mai au inca in dulap un document pe care scrie ca sunt casatorite.

Dupa divort, singuratatea este tot numai din perspectiva acelui document, deoarece nu este corect sa te consideri singura decat daca tatal copiilor a decedat sau refuza sa ii mai vada. In rest, nu este adevarat. Co­pilul are un tata si il va avea mereu.

Nu este numai firesc, ci si obligatoriu (prin lege) ca acel copil sa relationeze si sa se bazeze in egala masura si pe tatal lui. Si ca sa nu te mai simti asa de singura (acel barbat iti dadea senzatia ca nu esti singura?), nu crea vid in jurul vostru, ci aduna-ti familia, prietenii, oameni cu care sa te ajuti.

Mamele singure ar trebui sa se numeasca mai degraba mame fara timp, caci acesta le lipseste cu adevarat acum.

Text: Cristiana Haica; Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din părinte singur
Buton