Care sunt etapele adoptiei – Cum poti adopta un copil in Romania

Te gandesti sa faci loc in casa si in inima ta pentru inca un membru al familiei, iar pentru acest lucru planuiesti sa adopti un copil? Iata care sunt etapele adoptiei si la ce sa te astepti cand pornesti acest demers.

Cine poate adopta un copil

Atat cuplurile casatorite, cat si persoanele singure, pot adopta un copil daca intrunesc o serie de conditii elimintorii:

* au varsta implinita de cel putin 18 ani
* nu au condamnari pentru infractiune contra persoanei, familiei, pentru infractiuni de pornografie sau trafic de droguri.
* sunt in deplinatatea facultatilor mintale – nu sufera de handicap psihic
* nu au sot/sotie care sa sufere de handicap psihic
* nu au fost decazute din drepturi parintesti

Care sunt etapele adoptiei – Cum poti adopta un copil in Romania

Obtinerea atestatului de parinti adoptatori

  • Totodata, viitorii parinti adoptivi trebuie sa intruneasca o serie de conditii ce sunt evaluate de catre asistentii sociali.
  • Personalitatea, starea de sanatate a adoptatorilor, conditiile din spatiul de locuit, capacitatile viitorilor parinti de a creste si educa un copil
  • Se tine cont de situatia financiara a parintilor in raport cu cheltuielile, se ia seama la sursa veniturilor si cat de constante sunt acestea.
  • Nu in ultimul rand, asistentii sociali tin con si de motivatia pe care viitorii parinti adoptivi o au, atunci cand decid sa adopte un copil.

Ce presupune evaluarea pentru adoptie

Evaluarea in vederea primirii atestatului de familie adoptatoare preupune alte 3 etape:

  • Evaluare sociala, facuta de catre responsabilul de caz
  • Evaluare psihologica, facuta de catre psihologul desemnat cazului
  • Pregatirea pentru asumarea rolului de parinte.

In urma evaluarii, solicitate sub forma unei cereri la DGAPC, familia sau persoana adoptatoare primeste de la DASPC un atestat de adoptie, in baza caruia devin apti pentru adoptie.

Atestatul de familie apta pentru adoptie este valabil timp de 5 ani, conform unei modificari recente a legii adoptiei.

Potrivirea familiei adoptive cu un copil adoptabil

In continuare, angajatii Protectiei Copilului cauta un copil care sa corespunda cat mai bine personalitatii si pretentiilor parintilor.
E important de mentionat faptul ca, cu cat sunt mai mari pretentiile viitorilor parinti, cu atat e mai probabil ca procesul de potrivire a familiei cu un copil sa decurga mai greoi.

Totodata, prin potrivirea familiei cu un copil adoptabil, se contacteaza si rudele copilului si alti potentiali adoptatori, precum asistentul maternal, in cazul copiilor aflati in grija unui asistent material.

Dupa mai multe vizite, desfasurate in prezenta asistentului social, atat la domiciliul copilului, cat si in afara lui, se decide incredintarea copilului pentru adoptie.

Incredintarea copilului pentru adoptie

Instanta poate decide incredintarea copilului catre familia adoptiva pentru o perioada de 90 de zile, timp in care Protectia Copilului urmareste indeaproape modul in care relatiile de familie se desfasoara, prin 2 vizite pe luna.

Incuviintarea adoptiei

Daca totul decurge bine, dupa cele 90 de zile, autoritatile intocmesc un raport final, prin care se arata modul in care cel mic s-a adaptat la noua viata, propunand incuviintarea adoptiei.

Raportul depus merge la judecatorie, ce incuviinteaza sau nu adoptia.

Monitorizarea post-adoptie

Chiar si in urma finalizarii adoptiei, asistentii sociali de la Protectia Copilului vor monitoriza copilul adoptat timp de minim 2 ani, pentru a observa evolutia copilului si adaptarea lui la noua familie.

Ce acte sunt necesare pentru adoptie

1. Copii dupa CI, permis de sedere sau carte de rezidenta permanenta, dupa caz.
2. Declaratie pe proprie raspundere conform careia parintii locuiesc pe teritoriul Romaniei de cel putin 6 luni, anterior depunerii cererii.
3. Copie legalizata a certificatului de nastere
4. Copii legalizate certificat casatorie/hotarare de divort, unde este cazul.
5. Copie dupa contractul casei sau un alt act care sa ateste dreptul de a folosi locuinta.
6. Cazier judiciar
7. Adeverinta de venit
8. Certificat medical ce atesta starea de sanatate, evaluarea psihiatrica
9. Cel putin cate 2 caracterizari de la ultimul loc de munca pentru fiecare adoptator.
10. Declaratia sotului/sotiei, ce nu se asociaza adoptiei, unde este cazul
11. Declaratie pe proprie raspundere, conform careia viitorii parinti adoptivi nu sunt si nu au fost decazut din drepturi.
12. Cazier judiciar pentru toti cei alaturi de care locuieste solicitantul
13. Adeverinta medicala ce atesta starea de sanatate a persoanelor cu care locuieste solicitantul, ce trebuie s contina bolile cronice si rezultatul evaluarii psihiatrice

Surse: avocatnet; tzubyskids.ro


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie
Buton