Limbajul secret al bebelusilor (III)

La inceput, parintilor le este greu sa faca deosebirea intre un tip de plans si altul. Care dintre hohote reprezinta o urgenta? Care mai poate astepta?

Odata cu timpul si cu experienta, si ascultand atent, vei invata sa interpretezi mesajul plansetelor. Desigur, uneori motivul e evident. Cand bebelusul plange dupa primul vaccin facut de pediatru, iti dai seama ca urletul inseamna „Aoleu! Asta ma doare!.

La ora doua dimineata, cand auzi suspine din patut, apoi un scancet, urmat de un strigat scurt si puternic, care cres­­­te in volum, trebuie doar sa te uiti la ceas ca sa-ti dai seama ca e timpul sa-l hranesti. Este, cu siguranta, un plans de „Mi-e foame.

Parintii aflati la primul copil pot crede ca plansul este doar plans si atat. Intr-un fel, este adevarat. Plansul este ceva obisnuit, normal si sanatos. Un bebelus cu plamani puternici este un bebelus puternic. Insa exista mai multe tipuri de plans, care difera in func­­­tie de tonalitate, de ritm si de proprietatile acustice.

In primele luni, bebe plange de cele mai multe ori din motive psihologice – pentru ca e infometat sau il doare ceva, pentru ca ii e prea cald sau prea frig, pentru ca are scutecul ud. Mesajul e „Au!, sau „Ma simt murdar, sau „Hraneste-ma. Insa plansul se produce si din motive mai complexe.

Mesajul unui bebelus de sapte luni poate fi „Asta ma sperie! (frica); „Nu pot sa ajung la jucaria aceea! (frustrare); „Vino sa te joci cu mine (nevoia de atentie); „Sunt obosit (nevoia de somn) sau „Opreste-te! Ajunge! (suprastimulare).

Citeste continuarea in revista BABY editia lunii aprilie.
 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Revista
Buton